Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 94/Under Eiffeltornet...

Två lith-kopior från Paris, fotograferade 2008. Kopierade på Fomatone MG Chamois 542 II. Visst funderade man även då på att såna här folktäta platser kan vara mål för terrorister. Symbolvärdet för attentat vid en så pass välkänd byggnad är nog ganska stort. Och det fanns beväpnade vakter på plats även 2008. Jag har nog visat bilderna förut i vanlig svartvitversion från negativscanningar. Men här är det alltså slutresultatet, pappersbilderna i lith-version, som scannats. Originalen är gjorda på Chamois-papperet i stl 30,5 x 40,6 cm. Bastonen är varmvit åt det gula hållet, kallas Chamois efter den speciella antilop-art vars skinn ger en gulaktig ton.



Att de jättelika bultarna, muttrarna och nitarna som konstruktionen i Eiffeltornet häftats samman med, är gjorda i Sverige, närmare bestämt vid Borgviks Bruk i Värmland, visste jag inte då. Inte heller att allt övrigt järn som Eiffeltornet består av kommer från Sverige. Borgviks bruk ägde även Brunsbergs bruk i Brunskog socken. Enligt uppgifter ska en del av bultarna till Eiffeltornet ha gjutits och svarvats  av Brunsbergs bruk, det bruk som min farfars farfar arbetade vid på den tiden.



Min fascination för lith-printning har tilltagit allteftersom jag lärt mig hantera tekniken mer och mer, men ibland kan det ändå kännas stört omöjligt att få det som man vill. Då vill man bara lägga ner och återgå helt till den vanliga, traditionella och trygga svartvitkopieringen. Sen tittar man på de lithprintar man gjort tidigare och lyckats bra med, och så är man fast igen. Bara att inse att det här kommer man inte kunna sluta med. De olika utseende man kan få  är så spännande och fantastiskt uttrycksfulla, att det bara inte går att lägga det här åt sidan. Nyligen har jag också sett en del lithprintar gjorda på de ryska papperena från Slavich, vilket fått mig att bli ännu mera nyfiken. Måste bara prova det papperet, som verkar ge ett helt eget ganska rått uttryck, i ton lite tillbakadraget mot mörkbrunt.

Inlagt 2015-01-18 00:21 | Läst 2786 ggr. | Permalink
Snygga bilder och trevligt med bakgrundsinformation. Sverigeanknytningen kände jag inte till. Jag är lite sugen på lithprint men har inte fått motivationen att komma över tröskeln. Var hittar du Slavichpapprena?
Hälsning
Jan
Svar från Nils Bergqvist 2015-01-18 13:57
Har inte köpt några ännu, men de finns hos flera återförsäljare i både England och Tyskland. Man ska även kunna köpa direkt från fabriken, men jag tror det blir väldigt dyrt med tullar och frakt på det viset. Man får kolla lite hur euron och pundet ligger till, och sedan handla där det blir billigast. Silverprint i England och macodirect i Tyskland säljer Slavich. Har sett bilder gjorda på Unibrom, hur Bromportrait fungerar i lith vet jag inte.
Snygg bild, den översta, tycker jag. Eiffeltornet ser så maffigt ut i kvällsljuset, och när andra delar av bilden är lite oskarpa.
Svar från Nils Bergqvist 2015-01-18 14:00
Det blir en känsla av since fiction, typ kapten Nemo och Nautilus, när man står under tornet.