Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 153/Ryssarna har tagit över...

Första promenaden efter influensan igår. Kameran med som vanligt. Längs stranden av sjön Läen hittar man alltid något nytt, trots att man gått samma väg oräkneliga gånger. Och ryssen sitter fortfarande på kamerahuset, den nya Jupiter 3+ måste provas ordentligt. Framkallade förresten filmen med testbilderna av tegelväggen igår också. Och dom bilderna visade ungefär det jag tidigare konstaterat, att fotande av plana saker fungerar bäst från bl 5,6 och uppåt, såvida man inte vill ha lite "ruffigare" kanskärpa. Men kant/hörnskärpan var ändå inte så dålig som man kunde befara på de större bländarna. Och den lätta ruffigheten där ger optiken karaktär. Den kuddformiga distorsionen märktes också, men inte heller den var så stor som jag trodde. Skyltarna i tunnelbanan som jag skrev om i en tidigare post kanske faktiskt hängde lite snett?



Idag kom förresten ytterligare 5 st ryss-normaler med post från Ukraina. Alla med Leica 39mm  skruvfattning. Ska bli kul att prova hur dom ter sig. De passar med M-adapter på mina Bessa-hus med M-fattning. Men den ena av de små, den svarta Industar-50 3,5/50mm, verkade sakna mätsökarkoppling och markeringen för bländarinställningen satt fel. Kanske har dom haft isär optiken och monterat ihop den fel? I så fall får man väl själv börja skruva lite. Den andra lilla, en tidig Industar 10 3,5/50mm från 1930-talet, ser ut att vara i nickel (liknar finishen hos Nickel-Heliar 50mm) och den verkar också lite knepig att fota med då skalorna hamnar lite på sidan och är svåra att se. De andra tre, en Jupiter-8 2/50mm, en Industar 61 L/D 2,8/55mm och en Industar 26M 2,8/50mm, är smidiga att hantera och allt verkar fungera perfekt.

Inlagt 2016-02-22 20:39 | Läst 3471 ggr. | Permalink
Fina och kul grejer det där!
Vad gäller Jupiter 3+ så ska det va så där i den optiken.
Optiken funkar bäst för reportage, porträtt och liknande!
En så'n skulle jag vilja ha, så vi får se framöver! :)
/B
Det här med distorsion är lite knepigt. Om man har en kuddformig distorsion (som Jupiter 3), så mäts den med objektivet vattenpassrakt. När man sedan lutar objektivet i alla möjliga plan vid verklig fotografering, kan man få allehanda överraskningar. Den påtagliga distorsion du fick på skyltarna i tunnelbanan kan vara en effekt av att du lutade kameran i ett snett plan mot motivet - och därmed förstärkte den kuddformade distorsionen just i den delen av bilden.
Den distorsion som uppstår vid snett kameraplan vid reportagemässig fotografi kan vara svår att åtgärda. När man i sitt bildbehandlingsprogram försöker upphäva en störande plusdistorsion i en del av bilden, så uppstår lätt en störande minusdistorsion i en annan del av bilden.
Min generella erfarenhet i den reportagemässiga fotografin är att en tunnformig distorsion är att föredra. Den ger mindre störande effekter vid sneda kameraplan. Jag har själv ett Olympus 2/35mm med påtaglig tunnformig distorsion, och det är ett utmärkt reportageobjektiv - nästan inga förvrängda ansikten ut mot bildens kanter.
Dessvärre har de flesta normalobjektiv och vidvinkelobjektiv en kuddformig distorsion.
syntax 2016-02-22 21:57
Vis av erfarenheten måste jag stämma i bäcken lite... :-)
När man lutar ett objektiv i olika plan så uppstår det naturligtvis inte distorsion i optisk bemärkelse, utan en naturlig lutningsförvrängning. Om objektivet då har distorsion, kommer de två sakerna att slås ihop längs en exponentiellt krökande linje. Om distorsionen är i linje med lutningsförvrängningen kommer den att öka, om distorsionen går emot lutningsförvrängningen kommer den att minska (mildras) som i min Olympus 2/35mm.
Svar från Nils Bergqvist 2016-02-22 22:03
Intressant! Bra att veta.
Vad gäller den lilla svarta Industar-50 3.5 50/mm. Googlade lite nu. Misstänker att detta är en optik för SLR-kameror med 39mm gänga, typ Zenit 3M. Förmodligen därför den saknar mätsökarkoppling. Passar alltså inte på mina mätsökarkameror. Men jag såg att den även fanns i version för mätsökare, den såg likadan ut men var lite förlängd bara.