Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 154/Hemmavid...

Planlösa strövtåg i närmiljön? Ska det verkligen dyka upp upp något nytt som kan vara värt att föreviga där? I den tråkiga vardagliga tristessen? Hemmablindhet brukar man säga, ja det är lätt att bli drabbad av den sjukdomen. Men då finns det ett botemedel: Att stanna upp en stund och bara ställa sig och titta. Försöka se. Fast jag tror ändå att det mesta beror på erfarenhet och träning, och en del medfött bildsinne.

För min egna del så tar jag nog över 50% av bilderna inom en radie av 1 ½km från där jag bor. Nu har jag ju en fin sjö bara 100 meter bort, och intressanta industrimiljöer och samhället åt andra hållet, så jag kanske är lite bortskämd. Bilderna här är från gårdagens vandring, fotade med en sån optik som sitter på den gamla FED-kameran som dyker upp när man loggar in på fotosidan. En Industar 61 L/M 2,8/55mm från Arsenal i Kiev. En fyrlinsig Tessar-variant, radioaktivt glas får man på köpet. Skapligt tekniskt resultat ändå måste jag säga, för en glugg som man kan hitta för under 300 spänn på ebay. Ken Rockwell må vara en kul typ i mångas ögon, men jag tror att det ligger mycket i hans konstaterande: "The more you know about photography, the more you know that lens sharpness doesn,t matter."

















För övrigt tycker jag Tetenals Rodinal-variant, Paranol S, ger lite för skarpkornigt resultat med Fomas filmer, i jämförelse med Fomas egen Fomadon R09. Bara att gå tillbaka till den igen, synd att Photax slutat saluföra den och nu bara säljer Paranol. Blir till att beställa utomlands istället. Knappt 4 mil till Nybro från jobbet i Skruv annars. Brukar göra en tur dit några gånger om året på fredagseftermiddan då jag är ledig, för att inhandla förbrukningsmaterial.


Inlagt 2016-02-28 11:02 | Läst 3521 ggr. | Permalink
Fint resultat med Industaren. Förmodligen den Tessar som har tillverkats i störst kvantitet av detta världens mest tillverkade objektiv. Inte fel att måga fick tillgång till det utmärkta Tessarobjektivet.
Svar från Nils Bergqvist 2016-02-28 14:51
Enskitsbehandling verkar också fungera fint. Läste att det ska vara "single-coated" för Industar 61 L/M.
syntax 2016-02-28 18:30
Industaren har ju gjorts i så många variationer, så det är svårt att säga hur just denna har det med AR-behandlingen. Generellt med ryska objektiv är det så att de två yttre ytorna har enskiktig behandling eftersom en sådan kan göras mycket hård. De inre ytorna brukar ha flera skikt - och i glada färger.
Kreativa härliga bilder i skön toning.
Gun-Inger