Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 161/Inglinge hög med det mystiska stenklotet

En ovanligt stor och unik gravhög finns i mina hemtrakter Värend. Inglingehög är också med sitt mystiska stenklot unik. http://www.fornguiden.se/download/inglinge_hog.pdf
Har alltid fascinerats av denna plats som varit tingsställe i Konga Härad fram till 1926. Häromkvällen provade jag min portabla blixt när ljuset i solnedgången var lämpligt, och fick några skapliga bilder.







Satte blixten ganska mycket från sidorna, för att få fram reliefen i stenarna lite bättre, och försökte anpassa styrkan så att himlen i bakgrunden blev snyggt återgiven.

Mina planer är att ta bilder i liknande ljus på platsen, med en modell som ska gestalta Värends Blenda, vikingakvinnan som tillsammans med kvinnorna i bygden besegrade en hel dansk här med skönhet och list, medan deras män var på krigståg i Västergötland.
https://allmogen.org/blendasagnen-och-varendsratten/

Kvinnor i Värend fick som erkännande för detta bland annat lika arvsrätt som männen, samt senare rätt att resa till kyrkan på sin bröllopsdag klädda i full stridsutrusting, ledsagade av pukor och trummor (den sk Värendstrumman) som efter kristnandet av Sverige annars förbjöds då den ansågs ha hedniska krafter.

Jag såg utställningen med de första fotograferna på Moderna Muséet för några veckor sen, och fascinerades där av Julia Margreth Camerons porträttbilder från 1860-talet, där hon iscensatte tablåer med historiska ämnen. Och om någon är villig att ställa upp (eller har tips hur man kan hitta en lämplig modell) som Värends Blenda vid en sån här fotosession, så får ni gärna höra av er till mig och diskutera förutsättningar (bildrättigheter, publicering etc). Jag är öppen för förslag. Kläder och utrustning kan säkert ordnas via någon förening som sysslar med tidsenliga rollspel eller liknande.

Inlagt 2017-07-26 11:36 | Läst 2185 ggr. | Permalink
Känns lite märkligt att se såna bilder. Det beror väl på ovana. Hade man inte vetat att det är med blixt hade man kanske trott strålkastare från en bil. Fint färgspel annars.
Svar från Nils Bergqvist 2017-07-26 14:33
Kontrasterna blir rätt hårda här, men om jag valt att använda flera blixtar, kanske försedda med softboxar, skulle reliefen i stenarna försvinna. Har dock en idé hur detta ska kunna lösas med en modell i bilden som inte får så hårda skuggor, samtidigt som stenarna får behålla den hårda kontrasten.
Blir spännande med blixt, vet att man brukar använda blixt för att fotografera runstenar, fina bildar! Mvh, LO
Spännande med det fint arbetade stenklotet! Har sett liknande på bronsåldersgravfält på Gotland, men tror att många av dem har stulits under åren. Kanske var det en tradition i sydöstra Sverige?
Jag har lite svårt för den hårda kontrasten i bilderna, men samtidigt ger det ju tillsammans med solnedgången en dramatik som är svår att få fram i "död sten". Skall bli intressant att se dina fortsatta försök!
Svar från Nils Bergqvist 2017-08-04 10:55
Har fått kontakt med två tjejer som också har autentiska kläder och utrustning, och som kan vara med som statister. Bilderna kommer nog tas lite tidigare än solnedgång och med en större softbox över blixten/blixtarna. Ska bli intressant att se vad det kan bli av det. Vi ska försöka ta bilderna innan hösten drar in.