Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 177/Redigerar Blendor och Singoallor för fullt...

Håller på med slutredigering av bilder från den historiska gestaltningen av Värends Blenda och Singoalla. Här ett nytt smakprov från Inglingehög, där Blenda-bilderna togs. Kvinnorna i Värend, med Blenda i spetsen, idkade slughet när de besegrade den invaderande danska hären. Deras män var i Västergötland på annat krigsståg när danskarna slog till. Men Blenda skickade budkavle till alla kvinnor i Värend att de skulle samlas vid Blädinge och bjuda in danskarna till en stor fest. När de supit dom fulla tog de fram sina vapen och dräpte de danska krigarna. Efter detta fick kvinnorna i Värends-bygden lika arvsrätt som sina män. De fick dessutom rätten att vid sina bröllop, träda in i kyrkan iförd full stridsmundering, och till ljudet av Värendstrumman, den som av kristendomen annars förbjudits då den ansågs ha magiska krafter.


Jenny Österlund och och Berlinda Kotik Stridh, som Blenda och en annan av Värendskvinnorna med sina dödsbringande vapen.

Inlagt 2017-10-06 23:56 | Läst 1164 ggr. | Permalink