Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 207/En öl för kvällen...

Det är aldrig fel med öl, speciellt inte när den kommer från Tjeckien. Min favorit är Bud (Budejovicky) från Budvar, en välbalanserad äkta pilsner som smakar som öl ska smaka. I alla fall om jag får bestämma. Tog en svartvit JPEG-bild av densamma (innan den rann ner i strupen) med favoritpreseten Acros på 6400 ASA i min Fujifilmkamera och svängde till det lite efteråt i Elements. Ja det går alldeles utmärkt att redigera JPEG-filer producerade av Fujifilms verktyg. Denna blev lite grådaskig med de inställningarna av högdagrar och lågdagrar som jag använde i kameran, så jag fick trixa lite extra mycket efteråt för att få till det. Men jag fick det som jag ville ha det ändå. Den är redigerad både allmänt och lokalt och för att ni ska förstå att jag fick dona en hel del visar jag både originalfilen ut ur kameran och slutresultatet. Om någon vill veta exakt hur den redigerades går det bra att fråga, men här nöjer jag mig med att visa kamerafilen och slutbilden. Jag lade också på en toning på ett speciellt sätt, som ska efterlikna toning av gelatinsilverpapper i mörkrummet, där tonaren verkar mest i de svärtade partierna och mindre i de  ljusare.





//

Inlagt 2017-12-30 21:47 | Läst 2058 ggr. | Permalink
Det där med högdagrar verkar ju lite knepigt i jpg ;-)
Svar från Nils Bergqvist 2017-12-30 23:07
Inte med Fuji som jag upplever det. Brukar ställa ner dom en del som i den här filen, då är det lättare att få till det bra även om man ökar allmänkontrasten i efterhand. Men det går ju alldeles utmärkt att även arbeta med verktygen levels, shadows/highlights samt color variations (där man justerar låg-, hög- och mellandagrar separat i ljushet).
Svar från Nils Bergqvist 2017-12-30 23:17
Men du har säkert en poäng i detta, det fungerar nog precis likadant principiellt som med gelatinsilverpapper i mörkrummet. Papper med mycket silver (som då blir extra viktigt för att visa detaljer och teckning i de ljusaste delarna) t.ex det numera försvunna Emaks K888 har/hade en överlägset fin teckning i högdagerdelen, helt outstanding om jag får säga min mening. En råfil har också betydligt mera information i högdagerdelen än en JPEG och blir på det sättet bättre på att visa detaljer och få teckning där. Men Fujis JPEG-er går inte heller av för hackor.
Så det blir en del pill vare sig man kör analogt eller digitalt. Jag brukar alltid få göra något med mina RAW-filer. De är sällan bra från början. I mörkrummet är det ofta lättare, tycker jag. En fin bild med "öl-karaktär" =)