Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 300/Ett ständigt undersökande av bildens möjligheter..

Så stod det i en av lokaltidningarnas reportage om min nya utställning på Fotogalleriet i Skruv. I den andra tidningen var rubriken "En syntes av teknikskiftet". Båda beskriver väl ganska bra vad det det är jag pysslar med i mitt fotograferande. Den digitala tekniken har gett nya möjligheter som jag vill undersöka. Det är här syntesen av teknikskiftet kommer in, att kombinera det gamla med det nya, men på mitt eget sätt. De flesta går vägen via analogt fotograferande och scannar sina negativ, arbetar sedan digitalt för att slutföra bilden. Jag provar att göra tvärtom, fotograferar digitalt och laborerar sedan med att skriva ut digitala negativ av de bilder jag får fram, som slutligen kopieras med lithförfarande i mörkrummet. Det var tänkt att det skulle bli fler såna bilder på jubiléumsutställningen, men tiden räckte inte till. Nu blev det några i alla fall. Jag får lite känslan av gammal fotogravyr när jag tittar på slutresultatet,  som i något fall kommit till via kontaktkopiering och annars förstorats från 12x17cm negativ. Det blir ganska dyrt att beställa stora negativ för kontaktkopiering så jag provade istället att göra 4 mindre till samma pris som ett stort. Det fungerade ganska fint det också.



Bilderna här är också en syntes av teknikskiftet. Ny digitalkamera med gamla objektiv. Det äldsta från 1935, det yngsta från 1950-talet. Dessutom två filer sammansatta till en.  Meningen är att även dessa ska bli till digitala negativ som skrivs ut på klar film och sedan lithkopieras i mörkrummet. Den mörka årstiden står för dörren och då ska det bli mera experimenterande och laborerande är det tänkt. Kanske har jag sen fått ihop lite bilder för en ny utställning på Fotogalleriet nån gång under nästa år?


//

Inlagt 2018-10-27 19:35 | Läst 3824 ggr. | Permalink
Så vackert! (Båda två, men framför allt den första! :) /Tommy.
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-28 19:05
Gillar den också bäst.
Verkar intressant.
Hur .länge pågår utställningen?
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-28 19:06
Den kommer hänga hela hösten och vintern, minst till sista mars.
Gillar första extra, fin! LO
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-28 19:07
Tackar, jo den blev nog bäst av de två.
Intressant teknik. Jag förstår att detta tar mycket möda - men du når verkligen fram med ditt bildskapande. Den första bilden gick jag tillbaka och tittade många gånger på.
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-28 19:08
Får tacka för den fina kommentaren! Som jag skrivit ovan, gillar jag nog den också bäst.