Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 350/Lumen print 5-2019

Jag försöker lära mig mera om lumen printing, vilket är en teknik som i grunden går tillbaka till fotografins barndom i det tidiga 1800-talets England. Där experimenterade Fox-Talbot med att lägga växtdelar på papper som han försett med en silversaltemulsion. När solen belyser papperet med sina UV-strålar under en eller ett par timmar, så framkallas en bild på det. Man får se till att inte någon UV-strålning träffar papperet när man tar bort växtdelarna, och därför går jag in i mörkrummet med vanlig glödlampsbelysning (tungsten) och gör det. Bilden måste sedan fixeras för att bli beständig, och vill man att ursprungsfärgerna ska bevaras lite mera så kan man använda ett mildare fix. Då håller bilden inte så länge, men kanske 3-4 år? Vill man ha den långtidsbeständig så kör man med vanligt fix, fast färgerna brukar ändras ganska mycket då.



Den här bilden är fixerad i vanligt fix, men också tonad i först selen och sedan guld. Efter fixeringen hade den en ganska orangegul ton som jag inte gillade så bra. Därför provade jag att tona i selen, men det gjorde bara färgerna skarpare, ungefär som när man drar i saturations-reglaget i ps. Jag provade därför att tona den ytterligare en gång i guldklorid, och då fick den en blå-turkos ton med inslag av rosa och med en mörkt orange ton kvar i auran runt växtdelarna som jag spridit ut på papperet. Bilden här är en delförstoring av originalbilden som jag tycker blev bättre än att ta med hela bilden. Har provat att lumenprinta på gammalt Kodabromide, Emaks K888 och Fomatone MG 532 innan. Men här satte jag ett färskt svartvitt Ilford Multigrade Warmtone i kontaktkopieringsramen istället. Och det ser ut att ha fungerat alldeles utmärkt. Annars brukar man rekommendera gammalt utgånget papper för lumen-printing. Så har du gammalt papper liggandes , släng det inte! Prova att göra lumenprintar på det istället.

En sån här bild blir ju unik i sitt original, men det går ju alldeles utmärkt att skriva ut dom också efter att ha scannat. Då kan man flerfaldiga i serier om man vill, och delförstora för att få ett bra utsnitt och komposition är också en fördel att kunna göra. Här spred jag ut växtdelar från trädgården på måfå över papperet innan jag fällde ner glaset och tryckte fast alltihopa i ramen. Bilden är i princip helt oredigerad efter scanningen, bara nån lite lätt justering av ljushet/kontrast för att återge originalet så likt som möjligt. Men vill man så finns ju möjligheten att redigera färgerna i bilden också när den är digitaliserad. Eller varför inte vända den till positiv, det kan bli fint det också. Kontaktkopieringen blir ju ett negativ, men här blev positivet inte bättre så då fick den förbli negativ.

Inlagt 2019-06-30 21:30 | Läst 3391 ggr. | Permalink
Intressant!
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2019-07-02 22:32
Jo det är kul att prova. Man ser möjligheterna men mycket blir slumpartat så här i början.