Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 368/En tur i skogen nere vid sjön.

Igår blev det en tur i stan, och idag en liten tur i strandskogen nere vid sjön. Kameran följer med som för det mesta. Ja mobilen har man ju alltid med sig även om man för ovanlighetens skull inte skulle ha nån annan kamera med sig. Jag växlar vilt mellan digitalt och analogt, och nu när höstfärerna kommit, även mellan färg och svartvitt. Och ibland har jag svårt att bestämma mig för om jag vill ha kornstruktur i bilden eller inte. Digitalt så får man skruva upp ISO rejält om man vill ha korn/struktur, och sen kan man lägga på en filmprofil i efterarbetet om man vill. Men bäst ser det ut med äkta varan i så fall, som här med en Fomapan 200 i kameran.

Jag framkallade i Microdol-X för jag har några liter sån tillblandad som måste förbrukas innan den blir för gammal. Tidigare har jag kört den i Rodinal och som jag upplever det verkar Fomapan 200 ge bättre resultat i den framkallaren, men det kanske bara är inbillning? Efke KB100 var i alla fall inte bra i Microdolen, det kunde jag konstatera i början på veckan. 200-filmen som satt i kameran idag är en av de sista rullarna jag har kvar i den känsligheten. Jag har ju börjat använda Eastman Double-X 5222 istället som 200/250ASA-film. Den gillar jag verkligen och kommer säkert fortsätta att använda den. Lagom korn som inte är för markant, och en sagolikt fin teckning i skuggorna på 200 ASA som gör att den funkar bra även på 400 och lite till.



Vill jag ha slätare bilder analogt, utan struktur, så är det den stora kameran som får arbeta, Pentax 67 alltså, med negativformat på 6x7cm. Men den har (tyvärr) blivit allt mera arbetslös sedan jag skaffade min digitala kamera. Digitalt är, vad gäller slätheten, ganska likt analogt mellan- och storformat tycker jag. Men ändå är det något med film som det digitala inte har. Digitalt blir för perfekt och vasst på något sätt.

Bilden från dagens tur har jag också funderingar på att försöka lith-kopiera i mörkrummet (detta är scannat negativ), och då på ett papper som inte ger så grov struktur i svärtan utan blir mera som vanligt, fast med lith-ton. Emaks K888 är ett sånt papper så det får kanske bli det? Men det krävs nog lite arbete  med det negativet i mörkrummet. När jag redigerade bilden i datorn så fick jag göra en del partiella justeringar av ljuset och det lär det krävas även i mörkrummet.
//

Inlagt 2019-10-13 23:19 | Läst 873 ggr. | Permalink
Det blev mycke bra! Kontrast och gråtoner samt svärtan helt i min smak!
Svar från Nils Bergqvist 2019-10-14 21:44
Tackar! Ja nu har felet med att jag själv såg bilden som luddig tidigare, upptäckts också. När jag gick in på fotosidan så ändrades upplösningen till 110% på skärmen, medan jag på andra sajter samtidigt hade 100%. Mycket märkligt att detta kunde existera samtidigt, men så var det. Jag har skärmdumpar på bilderna (som finns på flera ställen) som gjordes bara med någon minuts mellanrum som bevisar det. Kanske var det likadant för andra också då?
Wolfgang 2019-10-14 22:35
När jag förstora den, då blir den något mindre skarp. Frågan är, med hur många pixlar på längsta sidan man ska ladda upp bilden?