Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 393/Lith 53, 54, 55 och 56 - 2019

.
Mina långledigheter, som t.ex över jul och nyår, används för det mesta till mörkrumsarbete eller annat fotorelaterat. Så även dessa helger, efter att "de hemvändande" vände hem till ett annat hem. Så nu några dagar har jag ägnat en del tid åt att göra bilder. Ja fysiska bilder som man kan ta på, inget digitalt som egentligen bara finns när man skriver ut dom på ett papper. Idag lyckades jag ta fram hela fyra godkända lithprintar på 4-5 timmars arbete (sen tillkommer sköljning, torkning och planing på det). Kanske inte helt nöjd, men tillräckligt bra för att visas ändå. De är scannade och visas precis som de blev efter scanningen. Inget mixtrande i bildprogram på datorn. Börjar man med sånt så blir ju inte bilderna som dom ser ut i verkligheten, utan tillrättalagda. Jag brukar dessutom vara noga med att bilderna vid scanningen ska se precis likadana ut som originalet.

Papper: Rollei Vintage 111 (Fomabrom variant 111). Framkallare: Moersch Easylith i spädning 30ml+30ml och vatten upp till 1000ml.  Bilderna är tagna i höst på Eastman-Kodak Double-X 5222, och jag har möjligen visat  ett par av dom tidigare här i bloggen som scannade negativ? De bilder som jag gjort på det här papperet och som jag visat i föregående blogposter, är tagna med Tri-X och Fomapan 400 och dom negativen har mera tydligt och större korn. Double-X 5222 har inte lika markant korn som dom två filmerna, och jag tycker att med detta Rollei/Foma-papper i lithförfarande, ger 5222 möjligen ett något lite finare korn? Men kornigt blir det ändå.







De två första printarna fick inte så markant färgton som de två sista, och jag tror det beror på att lithframkallaren började bli förbrukad när de sista två gick genom badet samt att det ibland blir så när framkallaren är färsk, att de ger mindre färg. En del brukar tillsätta en skvätt gammal och använd lithframkallare som sparats för att "få igång den", eller så kan man låta framkallaren stå i skålen och oxidera några timmar innan man sätter igång. Men det gjorde jag inte idag. Den sista bilden fick en framkallningstid på en hel halvtimme, för då hade framkallaren dessutom svalnat ner från de ca 35 gr jag brukar blanda till den i, till rumstemperatur. Det blir lite tröttande att stå och vänta så länge på att något ska hända och när den första tonen började skönjas som en rektangulär svagt och jämnt svärtad ruta, så tog det ytterligare 20-25 min innan allt var klart. Ja det är som det är och det får man stå ut med, för resultaten kan ju bli så härliga med lith.
//

Fö. undrar jag vad det är för mening med att numrera bilderna vid uppladdningen? De kommer ju lik förbannat i omvänd ordning när man väljer flera på rad. Så man får istället välja dom en och en ändå, för att de ska komma rätt. Eller har numreringen ingen funktion?

Inlagt 2019-12-30 19:25 | Läst 1816 ggr. | Permalink
Hej,
Andra bilden är ett mästerverk. Bra mörkrumsarbete.
God fortsättning
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2019-12-30 20:15
Tack, det värmer i hjärtat när någon skriver så! God fortsättning och Gott Nytt År!
Spännande o bra bilder, kanon! Hälsn, LO
Svar från Nils Bergqvist 2019-12-30 21:12
Thanks! Det var kul att läsa!