Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 397/Mina försök med Rollei Vintage fortsätter...

Ni som läst de senaste blogposterna har sett att det här papperet med namn Rollei Vintage 111, är ett nytt lith-papper för mig. Provade det mest av nyfikenhet under helgen men hade inga större förväntningar. Jag har ju använt det en del för vanlig kopiering tidigare och det visade sig när jag jämförde med flera andra fabrikat, att det var det bästa papperet tillsammans med Emaks K888. Ett ypperligt papper med andra ord. Även Urs Berhard som numera bor på Öland hade mycket gott att säga om detta Fomapapper när jag besökte honom  för ett tag sen. Han hade kopierat hela serien av bilder från sin bok om Dolomiterna på Variant 111. Att det också skulle visa sig ypperligt för lithkopiering hade jag dock inte räknat med. Kornet blir riktigt skarpt och tydligt men det kan förhöja känslan i många motiv, speciellt i urbana miljöer. Att tonen dessutom blir väldigt läcker är också något som tilltalar. Inte överdrivet mycket ton men lagom, och så mera åt det gulrosa hållet än det orangebruna som blir med t.ex Fomatone.



En del påstår att Rollei Vintage 111 är ompackat Fomabrom Variant 111, men jag var lite skeptisk till det då bastonen i Rollei-papperet är mera creme-färgad. Och mycket riktigt, när jag idag (igår) lithprintade på Fomabrom Variant 111, så bekräftades det jag hade sett. Variant 111 var tydligt mera vit i basen. Färgtonen blev också mycket mera återhållsam med Foma-papperet, fast kornigheten blir likadan på båda. Även belysningstiden för samma negativ med samma bländare i förstoringsapparaten skilde sig mellan de båda papperena. Fomapapperet behövde bara 1/3 så lång tid som Rolleipapperet för att få en likvärdig bild. Känsligheten i emulsionen borde, om det vore samma papper, inte skilja sig så mycket tycker jag, men där kan jag vara ute och cykla så det ska jag låta vara osagt.

Förmodligen är det Foma som gör papperet åt Rollei (Maco) och förmodligen är det nån liknande emulsion, typ Variant 111, men med lite annan sammansättning som gör Rollei Vintage lite långsammare. Det verkar också gjutet på en annan pappersbas av mera creme-färgad ton. Ja då vet man lite mera vad Rollei Vintage 111 är för papper. Jag gillar att det blir lite mera rosa ton och därför kommer jag nog att beställa Rollei istället för Fomabrom Variant 111, när mina packar börjar ta slut vad det lider. För det kommer dom säkert att göra om 2020 fortsätter som det gjort hittills. Det här är Lith nr 7 och 8 för det nya året, och nr 9 hänger på tork när detta skrives.


//

Inlagt 2020-01-05 01:38 | Läst 2006 ggr. | Permalink