Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 405/En stor och en liten sjö.

Bilder från mörkrummet i den omvälvande månaden mars. Sjön Läen är lite större, nån mil lång och Tomtsjön lite mindre, nån km lång. Men Tomtsjön ligger förbunden med en liten grävd kanal till den större sjön Rottnen. Läen bor jag intill, men Tomtsjön ligger 1½ mil bort. Förr brukade jag lyfta upp kajaken på biltaket och köra till Hovmantorps camping vid Gökaskratt (ja den heter så) och sedan paddla tvärs över sjön Rottnen ner till Tomtsjön, där jag tog en matrast innan jag paddlade tillbaka till Gökaskratt. Har inte paddlat så mycket på senare år, men kanske kan det bli lite mera tid för det efter sommaren, då jag planerar ta pension.


Sjön Läen vid Djurhultsbro.
Lomo LCA 120, Plus-X120 i Fomadon R09. Fomabrom Variant 111, Moersch Easylith.



Tomtsjön.
Lomo LCA 120, Plus-X120 i Fomadon R09. Fomabrom Variant 111, Moersch Easylith.

Det blev lithkopior av de här också. Det har blivit mycket av den varan under senare år. Jag har några filmer till tagna med den här Lomo-kameran nu under Corona-månaden mars, som det ska bli bilder av också så småningom. Det är en väldigt lätt mellanformatskamera för 6x6, väger knappt nånting, så den är smidig att ha med sig när man vandrar runt lite. Ja det går t.om springa med den, så lätt är den. Optiken är en kraftig vidvinkel på 38mm, motsvarande Haselblads SWC . Vinjetterar en del men det kan bara vara snyggt tycker jag personligen. Automatisk exponering upp till 1/500 och blir tiderna för långa för handhållen fotografering så varnar en lampa i genonsiktsökaren. Avståndet ställs med zonfocus, och för det mesta blir det att man har den  på oändlighet. Skärpedjupet blir ofta tillräckligt ändå. På bilden är kameran i beredskapsläge. När man inte fotar kan man fälla upp så att både optik och sökare skyddas. Kameran är ganska platt så man kan ha den i en jackficka. Enkel, funktionell och snabb konstruktion. När man rör sig i lite svårare terräng så uppskattar men den. En kamera som kan passa för både snapshots på stan och landskapsfotografi.


//

Inlagt 2020-03-31 16:05 | Läst 1646 ggr. | Permalink
Tack för intressant läsning Nils!
/B
Svar från Nils Bergqvist 2020-03-31 20:49
Tack själv! Läser dina egna inlägg med intresse.
Riktigt fina bilder, snyggt! Kameran är intressant, men det går inte att kompensera exponeringen misstänker jag, tror hade föredragit manuella tider, men jag ska googla på den, ha det fint, LO
Svar från Nils Bergqvist 2020-03-31 20:38
Om du tittar på bilden av kameran så har jag hängt dit en liten plastbit i ett snöre med tejp. Den är rosa och kompenserar ett steg plus. Brukar tejpa för den för det lilla glasfönstret där exponeringsmätaren läser av (bredvid ISOväljaren). Annars kan man ändra ISO för att kompensera, fast det funkar inte med 100 ISO film då 100 är lägsta valbara känslighet.
Dubbelolle 2020-03-31 20:46
Tack för svaret! Hälsn, LO
Hej Nils.
Fina bilder. Vinjetteringen är fin.Snygg svärta.
Ha de gott.
Jerry
Svar från Nils Bergqvist 2020-03-31 21:19
Tackar för det, ha det fint själv!