Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 409/En bild i taget...inte lätt att följa när gamla negativ ligger okopierade...

Fick göra ett undantag från regeln med den här bilden som jag fotade för minst 10 år sen med en gammal Agfa Isoly I, inköpt i en lot om tre Isoly-modeller för 50 kr på Tradera. Den har aldrig blivit kopierad tidigare, och det finns mera negativ tagna med denna och de andra Isoly-kamerorna (samt även kultkameran Diana, vilken mer eller mindre är en kopia av Isoly I, fast i plast istället för aluminium) som ligger okopierade. Så nu i Coronatider passar det bra att beta av sånt här gammalt genom att stänga in sig i mörkrummet (groventrén) och jobba lite mera "svart" än vanligt. Jag har två olika lithframkallare, dels Moersch Easylith som jag använder mest, och dels Moersch SE5 lith, som jag inte använt så mycket förut. Det märktes idag på förmiddagen när den här bilden kom till. Det gick åt 5 silvergelatinpapper av Fomabrom Variant IV 123 i stl 30,5x40,6cm innan det kom ut något som jag tyckte var värt att spara. Så mycket brukar det sällan gå åt med Easylith per bild. Men skam den som ger sig. Den sista printen som blev den jag sparade, fick t.ex agiteras under hela 20 min i den då nästan uttjänta och avsvalnade framkallaren. Jag har även gjort  en del efterbelysningar i kanter och hörn, samt skuggat vassen i nederdelen lite, för att få fram det resultat jag ville ha. Lite begynnande infktuös framkallning kommer då och det gäller att stoppa framkallningen i rätt ögonblick för att det inte ska gro igen helt och mera likna en lithografisk bild utan mellantoner. Det är det som är det svåra med lithkopiering, att stoppa framkallningen i exakt det ögonblick som ger en lagom infektuös svärtning.

Lith 32 - 2020.
Sjön Läen vid Djurhult - Lessebo.

För övrigt så har jag varit på vernissage idag på Lessebo handpappersbruk, som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan sedan något år tillbaka. Dock inte kontinuerlig drift där som tidigare, utan lokalen används mest som utställningslokal, konsertlokal, kurser, café mm. Idag var det den lokala Konst- och Hantverksgruppen som hade utställningsstart och jag deltar med två av mina lithprintar från 2018. En film finns från vernissagen på fb och jag och några till som vågade sig ut från isoleringen, pratar om våra bilder och verk. Pga Coronarestriktionrna så sändes den också digitalt på fb, och besökarna fick nummerlappar så att inte över 50 personer skulle finnas i lokalerna samtidigt. men lokalerna är ganska stora och rymliga så någon trängsel var det absolut inte tal om, speciellt inte då det vid vernissagevisningen nog bara var något 20-tal personer på plats. Länk nedan, hoppas ni har överseende med min "gräsliga" Lessebo-dialekt, låter inte så vackert i mina öron heller när man får lyssna så här i efterhand. Men man ska vara stolt över att vi ändå är några som inte låtit oss få den utslätade och mera "rena" småländskan som de som vill låta lite finare lägger sig till med, he he.  https://www.facebook.com/svkronoberg/videos/239203977527297/
//

Inlagt 2020-04-19 20:00 | Läst 1638 ggr. | Permalink