Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 410/Wizard Photographer of Ladonia...

Mikronationen och monarkin Ladonien proklamerades av Lars Wilks 1996, efter en flerårig kamp med myndigheterna om hans konstverk Nimis vid Kullaberg. Efter ett besök där 2007 blev jag medborgare och sedan även titulerad "Wizard Photographer" i  "Ladonian Nobility".  Igår och idag har jag gjort några nya bilder i mörkrummet från Wilks Nimis, av negativ som tidigare inte kopierades till den utställning jag hade 2008. Den här gången blev det lithkopiering, som vanligt nu för tiden kanske ska tilläggas. En nobel fotograf ska givetvis använda ett nobelt fotopapper, så därför tog jag några av de ark jag har kvar från en gammal paket av Kodaks Royal Bromesko, utgånget för många år sen men ändå användbart för lithkopiering.


Lith 33 -2020.
Nimis, Ladonien 2007.


Lith 34 -2020.
Nimis, Ladonien 2007.

På filmerna från nordvästra Skåne sommaren 2007 finns även en del annat som jag förut gjort både lithprintar och vanliga svartvita kopior av, och några av dom har visats på utställningen 2008 som jag skrev, men även senare och på webben. Fast alla har inte blivit kopierade, så blir det alltid. Bara de bästa (som man tycker för tillfället) kommer till mörkrummet för att bli en färdig bild på papper. Men senare kan man ändra sig, eller kanske göra det som inte hanns med då. Här är ytterligare en sån bild, även den kopierad på det kungligt nobla papperet Royal Bromesko, av "The Wizard Photographer of the Ladonian Nobility", Nils Elsosso-Bergqvist". Både denna och de första bilderna är fotograferade med en av mina original Diana från 1960-talet (plastkopian av Agfas Isoly I, som jag skrev om i förra blogposten). Som ni ser är pappersbasen lite mörkare här och det blev jag först lite konfunderad över, men kunde sedan konstatera att det förmodligen härrör från det papper som legat ytterst i paketen (med emulsionssidan utåt) som därför blivit lite lätt slöjat, eller påverkat av oxidation då det inte legat an tätt mot andra papper. Men som lithkopia brukar även sånt fungera fint, annars kan man prova att tillsätta en skvätt antislöjmedel i lithframkallaren och se om basen vitnar?


Lith 36 - 2020.
Fredriksdal, Helsingborg 2007.

Det här med Ladionien och min titel som "Wizard Photographer" är bara en "kul grej" och en del av det som konstverket utvecklats  till att bli, och det projekt som Lars Wilks drivit. Hela rättsprocessen och utropandet av nationen, samt det som kommit därefter, är en del av själva konstverket. Ladonien har t.om blivit så pass känt internationellt, att 3000 pakistanier ett år sökte politisk asyl i den fiktiva mikronationen. I tron att det var en äkta nation. Fast inom konsten kan saker och ting vara väldigt äkta, inte minst för den som står bakom verket, men även för dom som deltar frivilligt i processen som följer...
//

Inlagt 2020-04-25 16:35 | Läst 1763 ggr. | Permalink
Intressant läsning. Nu har jag inte kopierat i ett mörkrum på säkert 30 år. Men tidigare provade jag de flesta tekniker. Sålde all utrustning 2016 då jag flyttade till lägenhet.
Jag hade en Diana i slutet av 60-talet. Filmframmatningen var inte så bra på mitt ex så det blev en del dubbelexponeringar. Tyvärr inga negativ kvar men några bilder finns det. Jag var ca 10 då jag fick den kameran.
Svar från Nils Bergqvist 2020-04-25 17:17
Sågs väl då som en nybörjar/leksakskamera och kunde köpas på bensinmackar. Senare när Denise Grünstein började använda kameran som redskap i sin fotokonst, blev dom så populära igen, att priset skenade till tusenlappar. Man trodde att knappt några fanns kvar, men när folk började leta i sina gömmor (och en del lager) så kom det fram massor, bl.a helt nya som legat osålda i obruten förpackning. Och då sjönk priset till normal nivå. Jag har köpt mina för 150-200kr på Tradera, Lomography i Österike nytillverkar även modellen, fast de har inte lyckats få till den där rätta och äkta Diana-känslan som bilder fotade med originalet har.