Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 436/Årsta - v 28 juli 2020

Bilderna på den användbara filmen Eastman 5222, från v 28 i huvudstaden, är nu i stort sett färdiga som mörkrumskopior. Tyvärr exponerade jag de två andra filmerna (Ferrania P30) efter den uppgivna känsligheten 80 ISO. En av dom är framkallad och den visade sig vara kraftigt underexponerad. 20 ISO stämmer nog bättre (har skrivit om det i en tidigare blogpost). Hur jag ska framkalla den andra som jag exponerat efter 80 ISO vet jag inte, men Rodinal är ju känslighetsutynyttjande så kanske det blir Fomas R09 för att eventuellt rädda något?

Bara en ruta såg bra ut på den första 80 ISO filmen (se tidigare blogpost), resten var helt omöjliga att kopiera i mörkrummet (kanske går det att lithkopiera nån av dom?). Några rutor gick dock att scanna med inställningarna i maxlägen, för att sedan kunna redigera dom vidare i datorn. Men det blev långt ifrån bra ändå. Den sista bilden här  är ett exempel på det (jag lade också på en ton för att efterlikna tonen som Foma-papperet gav i de andra bilderna). Men jag fotograferar ju med film för att i första hand göra bilderna i mörkrummet, så för mig går det inte arbeta på det sättet med  så pass underexponerade negativ. Och jag tror ingen som slutför arbetet digitalt vill ha såna negativ att arbeta med heller. Exponera och framkalla rätt, det är receptet för framgångsrikt resultat, oavsett teknik.











//

Inlagt 2020-07-17 14:05 | Läst 692 ggr. | Permalink