Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 446/Aftonbladet eller Expressen?

Flektogonen är det inget fel på (visade bilder från den i en tidigare blogpost). Men Tominonen är bättre, utom när det gäller en sak. Den är inte helt distorsionsfri, för alldeles ute i hörnen  viker linjerna av utåt på på ett märkligt och lite abrupt sätt. Inte så kraftigt men ändå. Fast det lär inte vara störande mer än om man har raka linjer alldeles nära kanten i längsled, och om man är lite känslig för sånt förstås...;-)



//

Inlagt 2020-08-10 13:52 | Läst 542 ggr. | Permalink
Vikar linjerna utåt även om Du håller kameran med gluggen helt rakt framåt? Förresten, har Tominon gjorts av Yashica?
Svar från Nils Bergqvist 2020-08-10 23:48
Det får jag kolla imorgon, kan vara så att det är rakt då? Tomioka var från början ett eget företag som köptes upp av Yashica 1968. Och det gjordes en hel del optik för Yashica i den fabriken. Sen gjorde dom egen optik också, t,ex denna 21mm, fast den gjordes även under namnet Tomioka Yashinon. Deras mest kända är ändå Tomioka Tominon 1,2/55mm som även gjordes åt andra som Rikenon, Chinon, Cosina Cosinon och Revuenon. Då med tillägget Tomioka ingraverat. Minst känt är nog att all japanproducerad Carl Zeiss T* - optik tillverkades av Tomioka-fabriken, som då var under Yashicas ägo.