Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 460/Stones are very patient...

Stenar är väldigt tålmodiga. En kommentar jag fick i gruppen "Lith printing" på fb, när jag lade in bilden där igår kväll. Det blev äntligen lite gråväder med uppehåll, som jag ville ha, när jag tog bilden av den här stenen vid sjön Läen på förmiddagen. En sjö som har mycket stenar, både i vattnet och vid stränderna. Så detta lär inte bli den sista bilden med stenar från min hemmasjö, nu när jag satt mig för att försöka fotografera just sten.


Lith 70 - 2020.
Pentax 67 + 55mm, Plus-X 120 och Fomadon R09.
Slavich Unibrom 160BP matt i Moersch Easylith.

Just denna kopian krävde 4 st papper av Unibrom innan jag fick något vettigt resultat. Försökte sedan göra en till men då var framkallaren nästan helt förbrukad så den blev ojämnt framkallad och skuggorna sotades för mycket. Får se om jag försöker få fram en till som blir bra? Men igår kväll orkade jag inte prova mera. Med vissa silvergelatinpapper kan man lyckas direkt men här gick det åt lite mera. Kopia nummer ett och två i nytillblandad lithframkallare blir i regel inte så bra. En del brukar därför blanda i en skvätt av gammal sparad framkallare från föregående session (sk old brown) för att få igång den infektuösa framkallningen snabbare. Men jag tycker inte det hjälper så mycket med Unibrom-papperet. Kanske ska man prova  ta mera av old brown än den nytillblandade? Jag får experimentera lite mera och se. För det är synd att det ska gå åt 2-3 papper innan man får optimal litheffekt. Svagare spädning är också alternativ som får provas.
//

Inlagt 2020-08-29 10:06 | Läst 1196 ggr. | Permalink
Mycket snyggt. Jag älskar denna typ av foto.
Tyvärr har jag aldrig lärt mig det och skulle gärna gå en kurs i hur man gör. Jag gör det bara digitalt i datorn men det känns lite som att fuska på något sätt. Överhuvudtaget skulle det vara roligt att lära sig de gamla teknikerna som de hade i fotots barndom.
Kul att du tycker det! "Fusket" blir heller aldrig likadant som original när det gäller lith som jag upplever det. Långt ifrån skulle jag viljasäga. Men är man duktig kan det säkert gå att komma en bit ändå.