Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 535/Före Ansel Adams...

Ja, 1982 så såg jag den där utställningen i Jönköping med Ansel Adams storvulna landskapsbilder. Hörde sedan att några fotoklubbar i trakten hade klagat på belysningen, men jag tyckte den var ganska lagom. Så kanske hade det ändrat när jag var där? Det var på hösten 1982, men innan dess var vi på en tvåveckors semesterresa till Bornholm i juli. Då var det inte landskapet jag var mest intresserad av utan annat, som du kan se av bilderna här. Det var arkitektur och detaljer som fastnade på filmen som då satt i en Pentacon Six TL med normal och vidvinkel till den. Och den typen av bilder tycker jag fortfarande är  mera intressanta än de storvulna landskapen. Men efter Jönköping så blev det mera landskap som sagt, och både i svartvitt och färgdia. Och nu kan det visst vara landskap också, men på ett annat sätt än det mera strömlinjeformade och lättsmälta. Jag började senare även intressera mig för hur toycams som Diana och Holga kunde återge saker och ting i omgivningen. Och jag gillar dom kamerorna fortfarande, även om det inte blivit så mycket med dom på senare tid. Men det kommer, det är jag säker på. Precis som det mesta annan så går det i vågor.


Gudhjem, Bornholm - juli 1982.


Hasle, Bornolm - juli 1982.


Gudhjem, Bornholm - juli 1982.


Rönne, Bornholm - juli 1982.


Helligdomsvej, Bornholm 1982.

Dom här bilderna från Bornholm, som jag tog med min nyinköpta mellanformatskamera, en Pentacon Six TL, hamnade sedan på min första utställning i ett galleri som min bror iordningställd i en gammal degelkammare på Strömbergshyttans glasbruk, och som han höll utställning i med sina egna målade konstverk ett par somrar tidigare. Nästa sommar var det en kompis till oss, som också han visade sina målade konstverk. Både min bror och kompisen blev sedan konstnärer på heltid, efter utbildningar på diverse konstinstitututioner, som Valand och Konsthögskolan. Jag var den tredje som visade mina Bornholmsbilder där i det lilla galleriet. Mycket folk kom på utställningen, för glasbruket som hade lagts ner 1979 hade köpts av Höganäs keramik, och dom hade mycket turister i sin butik under sommaren. Butiken låg bara ett 50-tal meter från galleriet. Det var Cibachrome-kopior som jag gjort i Fotoklubbens mörkrum, som då låg bara rakt över gatan från hyreslägenheten i Lessebo där jag bodde. Det var det matta Cibachrome-papperet jag gillade bäst, eftersom kontrasten inte blev så stor som med det blanka. Men för min del blev det ingen konstnärlig fotoutbildning, som med brorsan och kompisen. Jag hade nyss gått fritidsledarutbildning i Gamleby och fått jobb i Lessebo kommun. Gamleby, en ort som för övrigt hade en fin fotoskola också, inte bara Folkhögskolan där jag gick. Och när jag ser tillbaka på det nu, så undrar jag om det inte var den jag skulle sökt in på istället? Då hade man åtminstone haft en utbildning inom fotografi i botten att visa upp. För det krävs nog ofta idag om man ska få chansen att visa sina bilder i lite större sammanhang.
//

Inlagt 2020-12-18 16:29 | Läst 535 ggr. | Permalink
Fina kompositioner o anslående färger, bra! Jag hade planer på att dra till Stockholm o Christer Strömholms fotoskola, men så kom det barn emellan....livet är fullt av omständigheter... ha det fint LO
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-18 16:40
Ja så är det, mycket händer som ändrar både på det ena och det andra.
Jag gillar starkt de här färgbilderna och trots många försök så lyckas jag inte få till det här med klara färger.Men jag fortsätter...
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-18 17:03
Man får redigera i datorn, då blir det bra. men Ciba-kopiorna blev också bra för den tekniken gav lite mera "krut" i bilderna också.
N Thomas Meldert 2020-12-18 17:32
Jag har lyckats ganska bra med Velvia 100. Det är bara glest mellan motiven =)
Vackert! Uppskattar att det är färgbilder, men förmodligen kan de funka i svartvitt också..
Hälsn!
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-18 17:01
Tack, vi gjorde en resa dit 2002. Då hade jag köpt en digitalkompakt och även den resan resulterade i en utställning i färg. Men sen 2014, så blev det äntligen svartvitt på den Bornholmsresan vi gjorde då. Och det blev en bok av det.
Som ur en lärobok i komposition! Fint!
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-18 18:13
Tack, kanske kunde en del även innan Ansel ;-)
Fint det här, suveräna färger...
😊
Svar från Nils Bergqvist 2020-12-19 16:28
Jo, det är färger på Bornholm, som man fastnar för.