Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 554/Årets första vanliga svartvita i mörkrummet...

Tidigare i år har jag gjort ett par bilder på akvarellpapper som jag själv bestrukit med flytande silveremulsion. Även ett par lithprintar har jag hunnit med. Men idag kom dom första vanliga svartvita kopiorna fram i mörkrummet. Det är tre av bilderna från filmen som jag tog slut i Växjö i tisdags, när vi var inne i stan och bytte en julklapp åt svärmor. Själv höll jag mig utanför köpcentrat under tiden som hustrun var inne och uträttade ärendet. Det blev några rektangulära rutor som jag tyckte var värda att ta fram fiberkopior på. Två av varje närmare bestämt. Mycket mera blir det sällan. När det gäller lith så blir det ofta bara en, mest för att det är svårt att få fram två exakt likadana. Men med vanlig svartvitkopiering är det betydligt lättare. Fast det tar tid att arbeta i mörkrum. Därför blir det väldigt få ex av varje, i alla fall för mig personligen. Förr i tiden hade många fotografer assistenter som kopierade åt dom, eller så anlitade de kopister. Och då blev det givetvis lite flera än en eller två gjorda. Undantag finns nog fortfarande, där man använder sig av assitent/kopist. Men jag tror dom är lätt räknade.







Kamera: Contax S2
Optik: Carl Zeiss Distagon  25mm f/4
Film: Eastman Double-X 5222
Filmframkallare: DK-50
Papper: Fomatone MG 532 II Nature
Pappersframkallare: Moersch ECO 4812
Toning: Selenium 1+19 20 sekunder
//

Inlagt 2021-01-21 20:29 | Läst 879 ggr. | Permalink
Det var verkligen minimalistiskt! Snyggt!
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-22 10:38
Man hittar en del på en halvtimme och 15 rutor som fanns kvar på filmen :-)
Härligt ha mörkrum. Vi skänkte allt vi hade i vårt till Fotografiska föreningen i Malmö.
De blev glada och vi med att de ville ha allt vi ägde.
Ett tag i mitt liv ägnade jag mycket av min fritid i detta rum.
Tycker mycket om dessa bilder såväl motiv som kopiering.
///Gun-Inger
Wolfgang 2021-01-22 00:39
Tack ska Du och John ha, Gun-Inger! Vi har ett fint fungerande mörkrum i vår föreningslokal med Era grejor! Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-22 10:45
Tack, och så bra utrustningen kom till nytta. Min stora 13x18-apparat som står i garaget vill nog ingen ha. Men några av de utbytbara kondensorlinserna skickades till Gerry i Strandbaden får nån vecka sen, för ett specialbygge av nytt lamphus till förstoringsapparat.Den gigantiska arkivsköljen står där också och väntar på leverans till KTH i Stockholm, som ska starta upp kurser i mörkrumsteknik. Har en mindre (30x40) som jag använder själv. Blir det större bilder nån gång får de sköljas i badkaret.
Minimalistiskt=mycket bra!

//Stephen
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-22 10:52
Tack :-) Och Straight Photography utan krusiduller är rätt kul i alla fall. Behövs inga ”förädlingar” eller annat egentligen, även om sånt kan göra sitt till också. Bilder kan vara intressanta i sig själva ändå. Rak och okonstlad fotografi håller alltid.