Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 577/Krävdes restitution i mörkrummet.



Tar man bilder med en 50mm vidvinkel (mostvarande ca 28mm i småbild/ff), så gäller det att hålla kameran plant och inte luta åt något håll om linjerna ska bli något så när raka och inte lutande utåt eller inåt på bilden. Digitalt i datorn är sånt lätt fixat, jag gjorde det med den här bilden igår med det digitaliserade negativet. Men det går att fixa sånt i mörkrummet också. Man restituerar, dvs man lutar både avmaskningsramen och förstoringshuvudet. På vissa apparater kan man även luta optiken i förhållande till negativplanet, men det går inte på min apparat. Här lutade jag enbart avmaskningsramen, och fick dessutom göra det på två håll, samtidigt som jag bländade ner kraftigt, 5 halvsteg till mellan 11 och 16. Normalt använder jag kanske bara ett halvt eller ett stegs nedbländning men här krävdes mera för att få tillräckligt skärpedjup med lutningarna på ramen.



Två kopior hänger nu på tork i badrummet och jag ska precis gå och göra bilder av ytterligare ett negativ, efter att ha lagat lunch. Sitter nu och smuttar på en kopp kaffe. Och det blev alltså ingen fotosession vid min gamla gymnasieskola Teknikum idag. Jag tyckte det var lite för klart väder. Det ska helst vara grått och trist då, för att förstärka det gråtrista intrycket som fasaderna på byggnaderna utgör. Så vi får se, kanske det blir gråare på fredag? För morgondagen och helgen är ju vikt åt Sprint-distanserna och det andra på Skid-VM. Där har vi bra chanser, framför allt på damsidan. Och på måndag är det meningen att vi ska ha en skiddag i backen på Isaberg igen. Vi var där i måndags för andra gången, men nu i resten av denna veckan och till helgen har det varit fullbokat. Men på måndag nästa vecka verkar vi bli rätt ensamma i pisterna där, som det ser ut i bokningarna hittills.
//

Inlagt 2021-02-24 14:30 | Läst 934 ggr. | Permalink
Finns tillgång på silverikt fiberpapper fortfarande? eller är det bara tråkigt plastpapper som är tillgängligt. Har förstått att du hittat lite ;)
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-24 15:52
Det finns fiberpapper fortfarande och det finns flera typer att välja mellan. Ingen brist på det. Fast papperet var bättre före 1980-talet, då man började med nya maskiner som kunde gjuta tunnare emulsion, därmed mindre silver. De sista maskinerna av äldre slag försvann med Forte och Fotokemika för 10-15 år sen.
Jag känner tilll den metoden för restitution, men kul att Du visar! Härligt att se kopiorna på tork! De ser plana ut. Är det ändå fiberpapper?
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-24 15:53
Det är fiber, Fomabrom Variant 112. Att de är plana beror på att de är fuktiga och nyss avskrapade.
Det var fina bilder i gårdagens inlägg. Kul att det blev kopior också!
Men tyvärr blir det fint väder framöver, så vi kanske får vänta på att se skolan...