Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 578/BW25 och 26 - 2021

Det blir mycket vanligt svartvitt just nu. Här är dagens skörd, fotograferat i eftermiddag och framkallat/kopierat i mörkrummet ikväll. Jag har fått lite mera smak på detta med "Straight Photography" för tillfället, och så länge jag känner för det kommer jag hålla på. Lithprintande kan det bli senare, och kanske några av negativen som tagits i början på året men som jag inte känner för att göra något av nu, då kan bli till lithprintar? Negativ måste ibland ligga till sig.



Arax-kameran från Kiev skötte sig bättre idag när det var 13-14 grader varmt. Och det är väl bra. Fast jag tog några bilder på 1/1000 och där fick jag en liten bit i kanten på dom exponeringarna lite ljusare på negativen. Som om slutarridån studsat tillbaka och täckt över lite där? Eller inte öppnat sig tillräckligt ända ut? På de andra exponeringarna tagna på 1/125 och 1/250 fanns inte det fenomenet.



Optiken för dagen var Arax 80mm f/2,8 MC. Ursprungligen en MC Volna 80mm från samma Kievfabrik som tillverkat Arax-kameran (Kiev 60). Den verkar kanonfin i alla fall och ger bra kontrast. Ordentligt motljusskydd har den också. Blev skapliga bilder idag, både fullt öppen och nedbländad. Filmen var HP5 plus som framkallades i DK-50. Fiberpapperet är Fomabrom Variant 112 (den matta ytan) och det framkallades i ECO4812 från Moersch. Bilden med bollarna selentonades kraftigt, eftersom jag tyckte den blev lite för ljus när jag såg den färdiga bilden. Det gav både en lätt mörkare kopia och mera svärta. Kanske lite lätt tonförändring mot rosarött också? Men väldigt lite som med de flesta bromsilverpapper. Det är klorbrompapper som brukar ändra svärtningston när man tonar i selen.
//

Inlagt 2021-02-25 23:50 | Läst 903 ggr. | Permalink
Hej,
Skön svartvit fotografi. Jag gillar ditt hantverk. Båda bilderna har enkel men tydlig komposition som blir dekorativ konst.

Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-26 07:51
Fint att höra! Ja kompositionen är viktig :-)
Hej,
Instämmer i Bobs recension av dina härliga bilder.
Den andra bilden ligger ett litet snäpp över "golfbolls-bilden" , den är riktigt ögongodis!
//Conny
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-26 11:20
Jag tackar och bockar!
Mycket bra bilder och intressant text!

//Stephen
Jag gillar speciellt bilden med golfbollarna! Och även den andra har en balanserad komposition. På vilket sätt mäter Du ljuset? Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-26 14:49
Tack, jo jag mäter med lös mätare i mellanformat. Ofta blir det bara snett neråt. Kollar ofta även med infallande ljus med opalskivan på också, och litar mera på den när jag är lite osäker. men för det mesta visar de ungefär samma värden. Ibland kör jag med femfingemetoden, för att få kontrastomfånget i motiven. Och för att bestämma vilken framkallningstid som bör användas med filmen. Men kan nästan alltid bedöma det med ögat ändå, man lär sig av erfarenheten.
Wolfgang 2021-02-26 19:28
Tack ska Du ha, Nils! Jag gör ungefär likadan, men är osäker på att avvika från standardvärden betr framkallningstiden. Mvh Wolfgang