Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 582/Utökat sökområde: Bergdala Spinnhus.

En bild jag tog i söndags när jag gick genom Bergdala, en liten glasbruksby som har sitt glasbruk kvar (till skillnad fån de andra samhällena i det sk Glasriket). Bruket är inte så stort och nu är det bara några få som arbetar där, men det går bra och man gör fina produkter, både egna och på entreprenad. T. ex åt designfirman Smaelta i Älmhult som har fantastiskt fin kollektion. Bergdala är annars bara en gata med några hus på båda sidor. Ja en liten avstickare finns där det ligger tre villor, men i övrigt bara en liten by med 50-100 invånare max.



Där finns även ett spinnhus. Firman är igång (tror jag) och kvinnan som driver det hela bor bara en liten bit utanför. Är ni intresserad så kan ni googla och se vad som finns. Bredvid glasbruket finns också ett litet Glastekniskt Museum, öppet under sommarhalvåret. Jag fastnade för den överväxta fasaden och givetvis fick det bli en bild. Här bara ett digitaliserat negativ, men det ska bli en bild på papper av den också. Kanske i eftermiddag, för jag har alla mina superlångkalsonger i tvättmaskinen? Ingen torktumlare heller, för vi torkar i rumstemperatur,  så någon fotografering utomhus lär det inte bli idag. Man får hålla sig inne och fixa istället. Och förutom det vanliga hushållsarbetet blir det både glasfoto och mörkrumsarbete nu som pensionär.

Glömde säga mitt egentliga ärende till Bergdala. Besök på Konstgalleriet och sista dagen med Magnus Peterssons akvarellmålningar. Otroligt duktig konstnär och ett fantastiskt fint galleri. Det ligger nån halvkilometer på vägen ner mot 25:an och Hovmantorp, ett av kommunens större samhällen med 3000 invånare. Sökområdet har alltså börjat utökas vad gäller mitt undersökande med kameran. Det första utökade sökandet var Hovmantorp, det blev en tur dit i förra veckan. Och det ska förhoppningsvis bli flera bildsökande exkursioner dit längre fram.
//

Inlagt 2021-03-10 12:48 | Läst 1184 ggr. | Permalink
Såna här små, och tyvärr i många fall döende, samhällen har sin speciella charm.
Du skriver att det här är ett "digitaliserat negativ", vad använder du för scanner?

Tommy S.
Svar från Nils Bergqvist 2021-03-10 17:50
Jag fotar av med digitalkamera på ett ljusbord och med en specialanordning 3D-utskriven och framställd av min son.
För en två decennier sedan, hade jag förmånen att få följa arbetet i den gamla fina hyttan, under en tid.
En hytta som ju haft många ägare sedan dess. Men de producerar fortfarande verkligen fina glas-konstverk.
...och frukost müslin smakar betydligt bättre i en glasskål med blåkant 👍😀
Huset du fått så fint fångat, har jag dock inte plåtat, bara åkt förbi.
// Conny
Jag gillar den typen av motiv och som vanligt mycket bra fotograferad! Mvh Wolfgang