Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 589/Mycket skit från förr, men flera av de svartvita håller bra.

När jag går igenom de bilder man gjort genom åren så upptäcker jag att de svartvita inte är lika mycket "dussin-bilder" som färgdiabilderna av landskap och natur. Fast några tidiga färgbilder från början av 1980-talet är ändå rätt bra, de jag tog med min  gamla Pentacon Six och som även är lite annat än natur. Men sen verkar jag ha kommit in i det där slentrianmässiga fotoklubbs-stuket och påverkats av de övriga i föreningen, med dia och bildvisningar med vackra övertoningar. Och då tycker jag att jag stagnerade lite grand. Men det svartvita höll jag på med parallellt, och det var inte lika många som gjorde bilder i klubbens mörkrum, bara några få förutom mig. De äldre svartvita bilderna tycker jag håller bättre. T.ex den här, som jag tog 1992-93, för nästan 30 år sen. Jag hade tränat upp min svartvit-teknik i mörkrummet under hela 1980-talet och nu tyckte jag att jag började kunna få lite mera regelbundet godkända resultat. Både kompositions/bildmässigt och rent tekniskt. Innan var det mera slumpartat om det blev bra eller inte.



Har för mig det var Sonnar 85mm som satt på Contax-huset då,  när jag hittade dessa isformationer. Jag hade fastnat för Efkes filmer och jag hade lärt mig hantera dom för att slippa de problem som många annars verkade få med just dom filmerna. Här är det KB17 (eller KB50 som den senare fick heta) framkallad i D76 1+1. Papperet jag kopierade på var givetvis Emaks K888, det jugoslaviska papperet som knäppte både Kodak, Agfa och Ilford på näsan, när fototidningarna testade det. Bättre och billigare, då var det ju perfekt för en vanlig arbetare som inte hade så stor inkomst att röra sig med och stora lån på ett hus att betala räntor på.

Förresten så har jag skapat en ny hemsida för mina bilder. Jag kommer inte riktigt överens med fotosidans portfolioutseende, så jag har lagt upp mina bilder på en egen sida istället. Men portfolion får vara kvar ändå. https://nils-bergqvist.webnode.se/
//

Inlagt 2021-03-22 19:47 | Läst 1051 ggr. | Permalink
Det här var en otroligt intressant bild.
Jag kollade in din hemsida också. Där var det en hel del ögongodis.

Hälsningar Jörgen
Svar från Nils Bergqvist 2021-03-23 21:59
Det var kul att höra! Fast det känns lite frustrerande att bara kunna visa bilderna på en webbsida och på bildskärm. Hoppas något galleri/utställare kan ge mig chansen framöver.