Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 638/Med 8 kilo på ryggen vid Nässjön

Det här blir ett par ganska traditionella landskapsbilder, tagna med Flektogon 50mm vidvinkel. Det var bara den som användes på den här utflykten till Naturresrevatet Stocksmyr-Brännan, trots att jag hade 8 kilo kamerautrustning på ryggen. Tre kilometers gångtur med stadiga kängor i den steniga och svårforcerade terrängen vid sjön, där man för övrigt gjort en naturvårdsbränning för att gynna brandberoende arter. De 8 kilona på ryggen kändes, men när jag fotograferade lade jag ner ryggsäcken på marken. Detta var en sondering för kommande äventyr med kameran i detta skyddade jätteområde, så mer ska väl förhoppningsvis komma längre fram, liksom i grannområdet Stora Sjö, vilket Stocksmyr-Brännan gränsar till. Stocksmyr-Brännan är hela 2300 hektar, alltså 23 kvadratkilometer stort och Stora Sjö är 1432 hektar, lite över 14 kvadratkilometer. Och det är ren vildmark med myrar och naturskogar. I Stora sjö tog jag lite bilder förra året och detta är de första från Stocksmyr-Brännan, här vid Nässjön. Nu är den väl inte i första hand såna här mera traditionella bilder jag letar efter, och jag såg en del bildmöjligheter som jag ska försöka göra något av senare. Efter att första filmen var tagen igår, ändrade sig ljuset snabbt då solen tittade fram och omöjliggjorde dom bilderna den här gången. Det fanns intressanta saker i isen också, men det var för riskabelt att försöka gå ut på den. Den verkade porös och tunn med öppet vatten en bit ut, det avskräckte i alla fall mig.



Området vid Nässjön var ju föremål för en naturvårdsbränning och det är lite riskabelt att gå i såna skogar där träden är helt eller delvis brända. Man såg att en del försvagats och brutits av i stormarna som varit, så när det blåser är det inte rekommendabelt att röra sig här. Stenarna hade blottlagts då mossan brunnit av, men i sjökanten märktes mindre av bränningen. Det hade dock brunnit ända ut på udden som man ser i bakgrunden av bilden här ovan.



//

Inlagt 2022-02-18 10:59 | Läst 896 ggr. | Permalink
Hej Nils,
härliga landskap med fin täckning i lågdagarna och väldetaljerat – de tål att tittas länge på!

Ha en fin fredagseftermiddag!
/Lisa
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-18 18:03
Det får man tacka för och önska en fin helg tillbaka :-)
Gediget hantverk med film (och papper?) som vanligt. Verkar vara ett spännande område att utforska.

F
Svar från Nils Bergqvist 2022-02-18 18:05
Tack, hantverket här består av datorredigering, bilderna har ännu inte hamnat på papper. Men i alla fall den med trädstammarna på ska nog komma på papper vad det lider.
Vacker gråskala i de här, definitivt värda att lägga lite mörkrumsarbete på dem.

Tommy S.
Fantastiskt fina bilder..mycket vildmarkskänsla här..
HaD/Gunte..