Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 683/Liljeholmen 2022 06 05



Bilderna i förra blogposten levererades under helgens besök i Huvudstaden. Och det ska sägas direkt, jag såg varken det stora schabraket som ligger förankrat i Stockholms ström, eller hörde kungens lilla fadäs på slutet i hans Nationaldagstal. Kanske var det ingen fadäs, utan en helt vanlig hälsning till oss om nästkommande helg. För man önskar väl inte glad nationaldag när man är mitt uppe i den? Nog om det, även om man ogillar alla perfekträttare som ska gnälla på människor som har dysleksi. Jag lever med en och vet att det inte är så förbannat lätt att få allting rätt och riktig uttalat/skrivet. Så håll igen och se istället till vilket perfekt tal det var i övrigt kungen höll. Ingen är ofelbar och för en del är det som inte är perfekt, det som kommer ut i tal och skrift. För andra är det missbruk av olika slag och för en tredje är det ondska och dumhet eller egoism. Var glad att vi inte har en Putin till kung, utan en människa som står upp för demokrati, rättvisa och allas lika värde.



Våra besök hos dottern brukar ge tillfälle till att leta nya bildutsnitt med kameran. Ambiflexkameran från 1960 följde med och det blev kvadrater även nu. Mattskivan är ju som på min första Agfakamera, Colorflexen med fast 50mm, maskad till 24x24mm. Det blev inte tid till egna strövtåg så bilderna är tagna i farten under lördagseftermiddagen, då vi tog en tur från Årsta ner till Liljeholmen och en glassbar. Något som föll barnbarnen i smaken. På förmiddagen var det avslutning i klätterlekis för ett av barnbarnen och på söndagen blev det Skansen. Olidligt mycket folk där och några bilder blev det inte av det.



Jag tar väl inte de där vanliga bildutsnitten utan letar efter sånt som man får konstiga frågor om, när man står och försöker komponera så att allt ska stämma. Folk undrar säkert vad man håller på med, men jag träffade en kille i Årsta när jag gick lite långsammare än övriga sällskapet tillbaka från stationen vid Årstaberg efter Skansenbesöket. Han förstod vad jag höll på med och sa att han själv var filmintresserad och att folk oftast inte fattar det som är intressant och värt att uppskatta med foto och film. Kul att åtminstone ha träffat en ute på sina bildsök, som verkade vara på samma våglängd.



Bildspråket är nog inte lätt att behärska alltid. Precis som skrift- och talspråket inte är så lätt att behärska för människor som kungen. Dysleksi ska man inte skämta om, utan försöka ha överseende med. Man är inte dum för att man råkar säga eller skriva fel då och då. Men tyvärr tror väldigt många människor det. I så fall skulle man ju lika gärna kunna säga att de som inte förstår bilders språk, eller själva har något särskilt utvecklat bildspråk, skulle vara korkade. När det i själva verket bara är så att de är ovana eller inte har  utvecklat anlaget/förmågan att behärska det mer än på ett väldigt enkelt och grundläggande sätt.


//

Inlagt 2022-06-07 18:16 | Läst 749 ggr. | Permalink
Väldigt fina bilder! Tycker att de två sista är särskilt intressanta. Näst sista mycket fin formmässigt. Den sista undrar jag vad jag egentligen ser….träd som speglas i en glasvägg?
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-07 18:35
Tack! Tror det är en informationstavla som har speglande metall på baksidan. Jag såg detta när jag gick förbi för några år sen och tog då en mobilbild så att det parerades in med byggnaden. Ville nu ha det även på film men grenen hade växt ut på sidan och stör lite grand kompositionen, men får duga ändå.
Dan J. 2022-06-08 10:04
Det är sådana där buktande speglar som man kan se lång o smal eller kort o tjock ut i, som brukar finnas på Gröna Lund/Liseberg/... men de här står i Årstabergsparken, och har väl tyvärr blivit lite smått vandaliserade, så de är inte så släta längre.
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-09 23:01
Tack, det stämmer nog som du skriver, att det är speglar som man blir deformerad i.
Hej,
Jag uppskattar ditt formspråk med en geometrisk stillhet. Du hittar många fina kompositioner.
Dyslektiska svårigheter är vanligt och har ingenting med begåvning att göra. En del forskning pekar mot att i snitt har de som har det problemet högre IQ än genomsnittet.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-09 23:02
Tack för fin kommentar!
Mycket fin gråskala i Dina bilder som vanligt, vilken naturligtvis även beror på utmärkt framkallning. I övrigt håller jag helt med Dig vad Du skrev om Kungen. Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-09 23:04
Tack, jo filmframkallningen och exponeringen är ju det man bygger sina bilder på. Dåligt resultat där och det går sämre sen, även om datorn ätr till stor hjälp för att få rätt kontrast och toner, i det här fallet med digitaliserat negativ.