Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 726/ Den sovjetiska rymdkameran.

Två st Kiev 6C som jag hittade på Tradera. Från Arsenal-fabriken i Kiev-Ukraina. Ja det var bara den vänstra med de två optikerna i auktionen, men när de kom hade Fotoexperten i Lidköping skickat med ett extra reservdelshus som var defekt. Det vänstra fungerar så vitt jag sett när jag kollat de olika tiderna. Men det ger sig när jag sätter film i kameran och drar genom rullen. Annars var det de två linserna, Kaleinar 3b 2,8/150mm och Vega 12b 2,8/90mm, som intresserade. De har ju samma P6-fattning som mina andra 6x6-hus. Om detta Kiev 6C med avtryck på vänster sida, fungerar som det ska, är det ju bara bra. Men jag har inga förväntningar på det. Det är objektiven som är det intressanta. Inte särskilt dyra saker på marknaden utan tvärtom, men jag tror de kan vara fina på full glugg eller något halvt eller ett steg nedbländat, för t.ex porträtt.



I alla fall så var det denna kamera som Sovjet skickade med sina kosmonauter (i fyra tillverkade specialexemplar med brandsäkra material som skulle tåla hög syrehalt) i den historiska rymdhändelsen, där deras Soyuz-kapsel dockade med de amerikanska astronauterna i sin Apollo-kapsel 1975. En av dessa fyra Kiev-kameror såldes förra året på Leitz Photographica Auction för en halv miljon Svenska Kronor. Då ingick även två av de objektiv som fanns med i rymden, en Vega 12b 2,8/90mm och en Mir-26 3,5/45mm. När jag slog till på auktionen visste jag intet om modellens historia i rymden, men det kom fram när jag googlade. Det jag hittade var de här artiklarna:
https://kosmofoto.com/2021/04/rare-soviet-fk-6-space-camera-auctioned-this-june/
https://www.leitz-auction.com/auction/en/auktion34/auction38/article/249.html
//

Inlagt 2022-12-08 16:56 | Läst 1408 ggr. | Permalink