Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 113/Jermaine Jackson på Fotogalleriet.

Idag bloggar jag från datorn i Skruv. Fotogalleriet håller öppet och jag har haft kring 15-20 besökare hittills idag. Inte särskilt mycket, men här ute på landsbygden är det lite glesare med folk än i storstan. De två sista sällskapen stannade dock ganska länge, det ena med fotointresserade själva och som pysslat en del med mörkrumskopiering en gång i tiden. Det andra var ett gäng som gjort en dagsutflykt och de var lite törstiga och blev bjudna på vernissagedricka med tilltugg. Och precis nyss hade jag besök av en av en av Sveriges bästa dokumentärfilmare. Kul!

Det har kommit förfrågningar om att jag ska visa SUPERSTARS-bilderna jag ställer ut på webben. När utställningen varat ett tag ska jag lägga upp alla bilder i små storlekar. Jag misstänker att de kan vara eftertraktade av bildtjuvar på nätet och därför blir det endast små filer. Nu blir det bara smakprov av enstaka bilder, som den här på Jermaine Jackson fotograferad av Harry Langdon jr 1976.



Jarmaine Jackson - by Harry Langdon 1976.
Lith print Nils Bergqvist 2015.

Det svartvita negativet till den här bilden inköptes på e-bay i december 2014 och övertagandet av copyright är i det skriftliga kontraktet undertecknat 8:e december 2014. Tyvärr hade negativet en del skavanker som skulle bli väldigt svåra att retuschera bort på kopian, speciellt i denna lith-version med ganska kraftig färgton. Jag hade därför ingen annan möjlighet att få en bra förstoring av bilden än att scanna kopian och sedan retuschera bildfilen i datorn, vilket är betydligt enklare med kloningsverktyget.  Filen skickades sedan för utskrift till proffs. Mitt lith-kopierade och oretuscherade  mörkrumsoriginal gjorde jag på 30x40cm papper (för att kunna scanna det) men utskriften är gjord i stl 52x67cm. Givetvis på papper av hög kvalitét (Hahnemühle Fine Art Photo Rag) och utskrivet med pigmentbläck.

Denna bilden (och ytterligare en som var för repig att retuschera manuellt) samt de fem från stora negativ, gör jag i en begränsad utskrifts-upplaga på max 5 ex. Nu finns dom i enbart ett ex(1/5). Resten av bilderna på utställningen (16st)  går dock bara att få i det enda exemplar som visas, förutom mina egna A.P (artists proofs). Endast utskrifterna görs alltså i upplaga, en mycket liten dessutom. Annars är det som för mörkrummet i allmänhet, att de bilder jag gör i princip endast säljs i ett enda exemplar och att man behåller ett eller max två själv som "artists proofs". Man kan vara tämligen säker på att en onumrerad gelatinsilver-bild med min signatur inte sålts i mer än det enda exemplaret du håller i handen. I något enstaka fall har jag sålt två. De extra kopior som ev finns ligger i mitt egna arkiv och är inte till salu. Endast i något enstaka undantagsfall har jag gjort flera mörkrumsbilder som sålts, och då är serien också numrerad, t.ex den print jag tog fram i 50 ex till Bornholmsboken.

Man ska ju numrera bilderna numera har jag läst, annars är de inte intressanta för eventuella köpare. Fortsättningsvis får man väl anpassa sig och göra som experterna säger. Men enda skillnaden mot vad jag gjort hittills blir i så fall att de onumrerade bilderna förses med en text som förtäljer att det är ett unikat, förutom mina egna AP. Sen kan man ju som fotograf ganska lätt kringå det här, genom att göra bilden i en annan storlek, med en annan teknik, en annan datorredigering etc, som skiljer sig markant från den första. Då är det ju en ny version eller upplaga,  av samma bild. T.ex kan jag ju lithkopiera samma negativ till två helt olika utseenden genom att använda olika papperstyper. Vad säger experterna om det? Saluför jag bara ett av varje så är de ju unikat i sig båda två. Eller om jag gör en mörkrumsvariant  i en viss storlek, samt en utskrift i en annan storlek. Såg t.ex att Århundratets bild "damen med väskan" ligger ute på Auktonsverket i stl 58x80cm med utrop kring 35.000 kr. Från en upplaga om 12 gelatinsilverprintar samt några AP. Den bilden finns även i något mindre storlek (ca 35 x 50 cm)som högkvalitativ utskrift, i onumrerad upplaga. Skulle även tro att fotografen utan hinder kan göra nya mörkrumsprintar av bilden i mindre storlekar än den i upplaga på 12, som bilden på Auktionsverket kommer från. Men nog skrivet om det just nu.

Jag ska vara på galleriet ett par timmar till och när det blir lite dötid kollar jag i en fotobok som inhandlades på Bornholm förra året. Valdemar Myhre - Fotograf i Svaneke. Verkade vid slutet av 1800-talet och kring sekelskiftet 1900. Fina bilder av både människor, miljöer och landskap på en av de allra vackraste öar som finns.

Nils/

Inlagt 2015-04-26 15:39 | Läst 2295 ggr. | Permalink