Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 123/Selen och koppar fungerar fint ihop.

Samma bild i två upplagor. Den första enbart skyddstonad i selen. Den andra splittonad (skyddstonad i selen samt därefter lätt koppartonad).

     

Det blir både en snyggare svärta och en lätt men välgörande klarning i skuggpartierna. Selentoningen i det här fallet är främst till för att ge mera stuns i bilden (kontrasten ökar lite) samt en ren skyddstoning för att förlänga bildens hållbarhet.  Därför bara kort tid i spädning 1+20. Detta påverkar inte svärtans ton nämnvärt. Grundtonen går åt det grönsvarta hållet, som med de flesta av Fomas papper, här Fomabrom Variant 111. Den efterföljande koppartoningen ger en varmare och snyggare svärta som jag upplever det. Dessutom klarnar skuggorna, utan att djupsvärtan påverkas mer än lite grand, och mera detaljer kommer fram där. Toningen i kopparlösningen är även den ganska kort, för att inte ge allt för kraftig kopparton. En lite svagt mörkare utgångskopia än normalt kan vara att föredra vid koppartoning.

Mökrumsprocessen ser då ut så här.
Fomabrom Variant 111 framkallat i Moersch EKO 4812, tid 3-4 min.
Stoppbad 30 sek.
Tetenal Neutralt fixerbad 1, tid 60 sek.
Tetenal Neutralt fixerbad 2, tid 60 sek.
Mellanskölj 30 sek.
Tetenal Lavaquick 1+20, 2 min.
Skölj 30 minuter.
Kodak rapid selenium toner 1+20, tid 1 min 30 sek.
Skölj 30 min.
Fotospeed RT20 Copper Toner 1+9 (lite mera utspädd än rek för att toningsprocessen inte ska gå för snabbt), tid 1 min 30 sek.
Slutskölj 60 min.

Jag ska även testa det motsatta, att koppartona först och selentona sist och se vad det blir för effekt av det.
//

Inlagt 2015-05-31 20:00 | Läst 1763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver