Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 133/En fin mörkrumssommar!

Idag regnar det och tidigare i veckan har det varit grått eller halvklart (synd för Gnesta-planket, men kanske har inte skiten som passerar här just nu nått dit ännu). Temperaturer kring 17-20 ungefär. I mörkrummet står termometern på 21 grader och det är riktigt behagligt. Normalt brukar det var 25-26 på sommaren, och när man ska framkalla film får man därför kompensera tiden för att framkallaren värms upp under tiden filmen framkallas. Nu behövs inget sånt. Det brukar normalt inte heller vara direkt behagligt att kopiera, när temperaturen efter ett tag kan ligga på 28-30 grader därinne. Nu kommer den inte över 23-24 ens. Så det här är en riktigt fin mörkrumssommar!
 
Mina projekt flyter på. Svenska Landsbygdskort och Danska Kort är det som nu ska harvas igenom. De danska ska framkallas och kopieras till färdiga bilder. De svenska också, men där är det inte avslutat utan nya bilder kommer till hela tiden. Och så lär det flyta på tills man inte orkar längre. Ett livstidsprojekt förmodligen. Här lite bilder som nyss färdigställts...

Danskt kort:
Svenska Landsbygdskort:

             

Inlagt 2015-07-25 12:16 | Läst 5372 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta projekt du håller på med, Nils. Gillar bilderna!

Jag har en lokal ett halvt steg under källarplan, där jag sysslar med inskanning och utskrifter etc. Hur varmt det än är här i lägenheten, så håller lokalen alltid kring 20 grader. Hade varit perfekt att ha som mörkrum då det finns både toalett och dusch. Men tyvärr har jag lagt det analoga helt på hyllan, förutom inskanningar av negativ. Men klart, med sådan här sommar så spelar det ingen roll ;)
Svar från Nils Bergqvist 2015-07-25 14:11
Kul att höra! Funderar på det här med fotosidan? Planerade ju att lägga ned silvermedlemskapet., men nu funderar jag på guld istället. Pga portfolion, där man enkelt kan få allt samlat, och även fylla på efterhand i olika album. Skulle passa mina projekt fint! Bloggandet däremot får nog vila. Mest intresserad av bilderna och inte så mycket att skriva. Lägger ner bloggen om Landsbygdskort på google i så fall, och överför det till portfolion, samt behåller Fotogalleriets blog på google som förut. Har dessutom haft problem med att bilderna visas med olika färgstick på google, vill att kopiorna ska se likadan ut på webben som i verkligheten (vilket ibland blir fel på google). Deras program är dessutom svårt att hantera tycker jag. Blir inte som man vill alltid. Man kan ju också lika gärna dela en ny uppdatering av portfolion på fotosidan, i facebook, som från andra ställen på webben.
Johan Pihl 2015-07-25 20:18
Låter logiskt. Har själv haft funderingar på en fs-blogg, men då utan text, bara nån bild per inlägg, jag orkar heller inte skriva en lång text. Haft funderingar på portfolio också, men har bara silvermedlemskap. Fotogalleriets blogg på google har jag inte provat. Utan jag publicerar bilder här, och på fb och flickr, och har inte haft problem med färgstick. Däremot var det ett tag jag upplevde det som att bilder på facebook blev mörkare än de jag lade upp här, men det problemet har upphört.
Fina bilder Nils.
Ett bra tips när man framkallar i varma rum är att spola upp 20° vatten i ett kärl och låta dosan stå där. Har kört den varianten i diskhon många gånger och det funkar bra.
-affe
Fina bilder, ja visst är det härligt att arbeta i projektform.
Jag gjorde en intervju med tv-meterologen Pär Holmberg för omkring 10 år sedan. Han berättade då att en meterolog inte bör värdera vädret. Regn kan ju vara en välsignelse för bonden och en plåga för den som tältar.

Själv gillar jag varierande väder eftersom jag gillar varierande aktiviteter. Just nu regnar det och då kan jag pula med mina bokprojekt. Tyvärr var det längesedan jag gjorde något annat än att framkalla film i mörkrummet.

Fina bilder som vanligt!
Svar från Nils Bergqvist 2015-07-25 20:50
Jo det är nog sant. Har en fråga: Skaffade nyss ett guldmedlemskap och ska ladda upp bilder till portfolioalbum. men det fungerar bara att ladda upp bilder en och en. När jag multiuppladdar kommer det upp felmedelande om att användaren ej kunde identifieras. Hur kommer man förbi detta?
froderberg 2015-07-25 21:16
Det verkar ha uppstått en bugg med multiuppladdningen. Christer Lindh ska fixa det.
Svar från Nils Bergqvist 2015-07-25 21:21
Ok, fint att du svarade så snabbt!
Johan Pihl 2015-07-26 12:47
En fråga till ang. portfolioalbummet. Går det att fixa så att man trycker på piltangenten på sitt tangentbord för att navigera sig framåt, istället att för med musen behöva klicka på högerpilen på skärmen varje gång? Många fotosidor har den funktionen och det är rätt så bekvämt, och leder inte problem med musarm :)
froderberg 2015-07-26 13:42
Jag ska framföra det önskemålet till de tekniska killarna.
Ja, jag har aldrig stått i mörkrummet så mycket som denna sommar.Det är ju lite ovanligt men kul att göra något bra av de dåliga dagarna.