Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 134/Bornholmsbilder berättar.

Vad göra när det är 12 grader ute och ösregn? Jo tänka på den härliga sommar vi hade 2014. Förra året var BORNHOLM mitt sommarprojekt. Ett fotoprojekt som resulterade i en blurb-bok som trycktes upp i 60 exemplar (det finns fortfarande böcker kvar för den som är intresserad). En av bilderna kopierar jag dessutom i mörkrummet i en serie på max 50 st gelatinsilverprintar, som den som vill kan få med boken för endast 90 kr extra. Det är den här bilden på 20x25 cm fiberpapper, en cykel som stod mot en mur vid gästhamnen i Rönne och som det börjat växa både alger och lavar på. Ingen verkade vilja ha den utan den hade blivit ståendes där med några rep och en plastdunk, lika orörda dom.

 

Jag har ju varit på Bornholm förut några gånger och haft två utställningar med färgbilder från ön. Dels en med Cibachromebilder 1983, gjorda från 6x6-dia tagna med en Pentacon Six TL, och dels en med digitalt fotograferade bilder 2003. Landskapet och miljöerna på ön fascinerade mig mycket och detta måste ju bara förevigas, det var min tanke redan första gången vi var där 1982. Mina medhavda diarullar med 120-film tog slut första dan, så det blev till att köpa mera. Som tur var hittade jag en välsorterad fotoaffär som sålde diafilm i 120-format och sen var det bara att knäppa på. Motiven dök upp överallt och jag hade svårt att hinna med att fota alla bilder jag såg. Min fru (då sambo) var rätt trött på att vänta medans jag mätte ljuset och ställde in. Det gick lite bättre vid senare resor, då digitalkompakt (2002) resp den  lättarbetade och ganska snabba Agfa Colorflex (2014) användes. Den senare har en schaktsökare som man ser bilden uppifrån i, och som jag maskat av från 24x36 till 24x24mm, då jag ville göra kvadratiska bilder. Så när jag tog bilden av min fru nedan, märkte hon det inte ens. Hon hade ställt upp sig så fint och tittade ut över havet när vi gick ner mot stranden och hamnen i Sandvig. Muren och lyktstolpen blev fina kompositionselement i bilden. Bara att lyfta kameran och snabbt ställa in exponeringsvärdet kameran visade, och sen trycka av. Bländare/tid följer sedan med på denna skapelse lanserad 1958, om man vill ändra någon av dom, nästan som automatik.I Sandvigs hamn hittade vi dessutom ett fint ställe att ta en fika på. Hotel Sandvig Hamn med välbevarad ursprungsmiljö. När vi var inne och beställde kunde jag inte låta bli att ta en bild av den fina miljön i matsalen. Blev lång slutartid på frihand, men jag lyckades få en av exponeringarna skarp.Det blev ytterligare några bilder i Sandvig, där vi bl.a letade förgäves efter den inomhusbassäng med vågmaskin, som vi badat i 1982. Vi hittade inte ett spår efter den nu, där den stått tidigare ovanför den fina badstranden och alldeles intill campingen där vi låg. Vad som hänt med den vet jag inte? Men vi hittade annat i byn, utsnitt till bilder som jag försökte föreviga så gott jag kunde.

         

Fortsätter kanske blogga med mina Bornholmsbilder, som ju är inscannade negativ. Endast cykelbilden har blivit till färdig papperskopia hittills. Men jag funderar även på att visa alla 86 foton som finns i boken, i ett album på min nystartade portfolio här på fotosidan: www.nilsbergqvist.fotosidan.se Någon eller några av bilderna ska nog också bli till gelatinsilverkopior vad det lider.

Jo, jag hade ju tänkt gradera ner till gratismedlemskap här på fotosidan. Men då jag samtidigt letade efter ett bra sätt att visa alla min bilder samlat på webben, blev det här med guldmedlemskap och portfolio ett alternativ. Bloggen får man ju på köpet, men jag kommer nog inte blogga särskilt regelbundet ändå fotsättningsvis. Det får bli vad det blir av det.
//


Inlagt 2015-07-27 17:55 | Läst 944 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, Nils! Ska följa dig på din portfolie framöver. Men av vana så kollar jag mest igenom bloggarna, så om du vill att folk ska besöka din portfolie, så kan du ju alltid påminna oss bloggläsare om när du uppdaterat portfolien.
Svar från Nils Bergqvist   2015-07-28 18:17
Ska försöka det. Har redan uppdaterat med bilder och album några gånger. Återstår en hel del att scanna fortfarande, och nyproducerade bilder ska också läggas in efterhand. Hela utställningen "Superstars" kommer också att läggas in i oktober, när den är över. Påminner även på min facebooksida och ska även försöka skrika till här när det händer något.

Innehållskategorier