Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 143/Tre rutor från Trettondagsafton...




Första bilderna för året blev på rundan vi tog på Trettondagsafton. Vi bor ju precis bredvid sjön Läen, och när is och snö lägger sina molekyler i allsköns mönster försöker man hitta något att fånga i den magiska lådan, fylld med ljuskänsliga silverband. Sen går man hem och använder de ålderdomliga alkemiska kunskaperna en stund, för att slutligen förvandla alltihopa till ettor och nollor som visar det man fångat för alla och envar. Visst är det fantastiskt!





Nils/

Inlagt 2016-01-07 19:40 | Läst 4508 ggr. | Permalink
Helt magiskt :-)
Fina bilder, gillas, tänk att en 200 ISO film är så kornig, Rodinalen gör sitt förstås! Hils, LO
Svar från Nils Bergqvist 2016-01-07 21:35
Receptet från 1918 APH09 gör den ännu kornigare. "Bäst" är Rodinal i Fomadon R09-variant, den ger minst markerat korn, om man nu vill ha det. Sen ger min filmscanner större/tydligare korn än om jag kopierar i mörkrummet, trots att all skärpning är avstängd. Ytterligare något som gör kornet skarpare/tydligare är den digitala redigeringen, speciellt när man ökar kontrasterna. Så fungerar det inte riktigt när man kopierar analogt. Men kornet ska vara som det är i dessa bilder, något som ger dom karaktär. Jag gillar det.
Dubbelolle 2016-01-07 21:43
Absolut, kornet är snyggt, jag använde själv Rodinal mycket, men då bara en sort, Agfas egen, till Agfapan 25 var det en magisk kombination, helt oslagbar finkornighet o skärpa, och även för T-max 100 var den jättebra, finkornig även där, men till Tri x var den grovkornig men djävulskt skarp, vilket var bra om man ville det, må gott, LO
Som vanligt fina och som i detta fallet spännande bilder från dig, fantastiskt korn.
😊
Hej,
Fantasieggande bilder med en dyster ton.
Jag vet att jag är en miljöskadad halvsulad folkskollärare med folkbildningsambtioner. Snö och snöflingor är inte uppbyggda av molekyler utan syre och väteatomer. Vanlig is och snö är kristaller med hexagonal symmetri, där syreatomerna är bundna över vätebindningar. Kristallstrukturen är mycket komplicerad med möjlighet till dynamiska förflyttningar av vätebindningarna.
Alkemiska kunskaper skulle nog kunna sägas vara kemiska kunskaper. Framkallningsförloppen är ganska väl kända kemiska reaktioner.
Silverband skulle jag nog byta ut mot kristaller av silverhalogenider.
Ta inte illa upp, det är bara jag som är konstig.
Ha det bra
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2016-01-08 16:35
Ja tänk att allt jag skrev var en gimär, precis som bilderna. De är bara tolkningar av vad som verkligen finns, ingen har någonsin sett det som bilderna återger. Kanske var ettorna och nollorna verkliga ändå...? Och silver, varför krångla till det i onödan med sånt som ingen ändå begriper? Silverband räcker gott för att förstå vad det är som finns i lådan.
Svar från Nils Bergqvist 2016-01-08 16:44
Kanske var det inte så fel ändå magister Bob?
http://school.chem.umu.se/Experiment/P104
https://sv.wikipedia.org/wiki/Is
Bob Bovin 2016-01-08 17:32
Hej,
Det var dumt av mig att lägga mig i och framföra synpunkter på naturvetenskapliga begrepp i foto och natur.
Det är naturligtvis bättre att lita på "fakta" på nätet. Det är precis vad alla i framtiden kommer att göra.
Med vänliga hälsningar
Bob/Professor i materialkemi