Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 162/Gammal Zeiss-optik på X-T2

Gamla Zeiss T*-objektiv med YA/CO-bajonett fungerar fint med adapter på Fujifilm X-serie. Provade min Sonnar T* 2.8/85mm igår och idag satt Planar T* 1,7/50mm på. De motsvarar väl ungefär 127mm och 75mm i FF på min X-T2. Bilderna här är tagna på full öppning, 2,8 resp 1,7. Trodde det skulle vara svårt att ställa skärpan med den elektroniska sökaren i X-T2, men det visade sig vara ganska lätt med de skarpa Zeiss-objektiven. Har sett i den elektroniska sökaren på en X100 som kom 2011, och man måste säga att dessa utvecklats enormt sen dess. Stor skillnad idag på en X-T2, så detta med spegellösa kameror är förmodligen framtidens melodi?

Vad gäller adaptern jag skaffade billigt, så är den skit. Stort glapp i bajonetten mellan optik/adapter, men till kameran sluter det tätt. Visade sig också att detta påverkar bildresultatet menligt, då jag inte fick skärpa någonstans i en bild tagen på ca 1/3000 sek och bl 1,7 med Planaren. Borde egentligen skicka tillbaka den, men troligen ingen mening då jag köpt den på Tradera för 260 spänn.



Ställde focus här:


Det gick dock bättre på kortare avstånd. Denna tagen idag med Planaren på full glugg:


Och den här på samma motiv igår med Sonnaren på full glugg:


De gamla Zeiss-objektiven från 1970-talet är alldeles utmärkta och välkorrigerade. Synd att den förbannde piratbajonetten hade sånt stort glapp. Någon som vet en bättre än den jag har för Co/Ya? Denna ser ut så här, inget att rekommendera som jag ser det:


Fujifilm har ju en egen adapter för Leica M, troligen bättre passning och finnish på den. Dessutom läser kameran av direkt att det sitter en adapter på, så att man slipper ställa om i menyn att kameran fotograferar utan objektiv. Synd att det inte finns någon original Fujinon adapter (än) även för de fina Zeissobjektiven till Contax/Yashica.

Inlagt 2017-08-04 16:26 | Läst 2348 ggr. | Permalink
De två bladbilderna: Otroligt! Jag har inte sett något bättre vad gäller skärpa och bokeh på blad/växter bilder! Vad är detta för ett utomjordiskt objektiv? Och varför har dagens tillverkare så svårt att komma upp till samma bildkvalité? För jag gissar att detta är ett rätt gammalt objektiv?
Svar från Nils Bergqvist 2017-08-04 18:22
Den första är Planar T* 1,7/50mm och den andra är Sonnar T*2,8/85mm. Båda på full öppning. De är inköpta i början av 1980-talet, konstruktionerna från början av 1970-talet, då Zeiss lanserade Contax RTS i samarbete med japanska Yashica.

tillägg: Jag upplever att färgåtergivningen är av en helt annan kaliber i dessa äldre T*-optiker, än i den Fujifilm kitzoom jag köpte X-T2 med. Har kört med samma inställningar vid fotandet med både de äldre och den nya, men det ser fantastiskt bra ut med den äldre optiken vad gäller färgerna.
light 2017-08-04 20:18
Tack för info! början av 70-talet, fantastiskt, förstår bara inte varför dagens objektiv inte kommer upp i samma nivå när det gäller tex skärpa?
Svar från Nils Bergqvist 2017-08-04 21:42
Tror nog det finns fast optik idag som gör det, men som sagt, Zeiss kom med sin T* 6-skiktiga antireflexbehandling då, och den används fortfarande. Vad som utvecklats mest sedan dess är väl zoomarna, men många av de fasta var tillräckligt bra redan då hos t.ex Zeiss och Leitz. Dessa två jag fotat med här har ju topptestats både då de kom, och nu i senare tester som utförts. Önskegluggen är dock en Carl Zeiss Planar T* 55mm f/1.2 som kom 1996 till 100-årsjubiléet hos Zeiss av Planar-konstruktionen. Lär vara en galet bra optik, men galet dyr också. Säljs för 70-75.000 på ebay.
Kan tilläggas att jag beställt en adapter för Leica M också. En Fujifilm original begagnad. Vill inte råka ut för överraskningar med glapp och dålig finish som med denna skitpirat.