Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 172/X-T2 och filmsimulering Classic Chrome

Att fota JPEG direkt i kameran är som att svära i kyrkan för en del. För mig som inte ens har en raw-konverterare, och är van att fota dia och svartvit film, är det dock en fröjd att Fujifilm tagit fram dessa filmsimuleringsinställningar. Jag strävar ju efter att behöva göra så lite som möjligt i mörkrummet, och vill följdaktligen ha ett negativ som är så lättarbetat som möjligt, och inte kräver extra arbete i form av omfattande skuggningar och efterbelysningar, eller extra hårda pappers/filtergradationer. Allt i fader Ansel Adams anda, vilken ju arbetade precis så (vilket man kan få en felaktig uppfattning om när man läser en del av det som skrivs här på fotosidan). Och att det finns digital utrustning och verktyg som möjliggör för mig att fortsätta på den vägen är bara positivt för mig personligen. Sen vet jag att många (kanske de flesta) hellre fotar i raw och arbetar mycket med filerna i datorn, och det är ju deras val. Och kanske kommer jag också att börja fota i raw längre fram? Förmodligen ganska troligt. Här kommer ändå ett par bilder som jag fotat med X-T2 och XF 18-55/2.8-4 och Fujifilms filmsimulering Classic Chrome.

Planerade några utomhustagningar början av veckan, men det började duggregna så vi fick ta bilderna på en alternativ plats under nya vattentornet på Teleborg i Växjö. Visserligen också det utomhus, men under den berömda kupolen som ger ett fantastiskt utdraget eko när man står mitt under (därav smeknamnet Ekotemplet) och som gav oss, samt den portabla blixtutrustningen med softboxar, skydd för duggregnet. Filminställningen Classic Chrome i kameran gav väldigt bra bildfiler direkt. Den första bilden har jag justerat mycket lite och den sista är faktiskt direkt ur kameran, vilket kan låta otroligt men så är det. Modell: Maky S.

Inlagt 2017-09-24 11:59 | Läst 1640 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Riktigt bra bilder du tagit på modellen och hon, har det. Bara att gratulera Fuji till denna färgsimulering.
😁
Svar från Nils Bergqvist 2017-09-24 12:55
Jag blev faktiskt förvånad själv. En positiv överraskning att det blev så bra direkt, men givetvis var jag noga med exponeringen och inställningen av blixtljuset. Men har läst att denna inställning blivit många Fuji-fotografers favorit.
Nu är det ju inte speciellt mycket mer jobb att plåta raw och du har då mycket större möjligheter att få bilden precis som du vill ha den, dessutom kan du göra en mängd varianter från samma original (lite som mörkrummet alltså). Mina bilder som jag lägger upp får sällan mer än ett par minuters bildbehandling om ens det.
Svar från Nils Bergqvist 2017-09-24 13:41
Nu gör jag sällan olika varianter i mörkrummet, mest bara om jag lithkopierar något som är gjort innan i vanligt svartvitt, men det är ju en helt annan historia. Jo, som jag skrev kommer jag nog prova mig fram och fota även i raw, framöver. Blir inte rawkonverteraren i lightroom lite som en förinställning i kameran, där du direkt kan få en viss inställning så du slipper arbeta så mycket i efterhand?
Alf Johansson 2017-09-24 22:19
Jo det är det som är grejen, det är inte knepigare än att plåta jpg och dessutom får man med all info som registrerats av sensorn. Stor skillnad om man till exempel plåtar i svårt ljus och behöver lyfta lågdagrar och hålla igen högdagrar för att bara ta ett exempel. Sedan att man inte gör så många olika kopior i mörkrummet handlar ju också om (åtminstone för mig) att det tar en del tid att få fram en bra kopia vilket gör att jag inte så gärna experimenterar vidare med en massa olika varianter. Hur som helst kan jag ibland komma på långt senare att jag vill ha en bild på ett nytt sätt och då är det bra att ha det "digitala negativet" att utgå ifrån.
Svar från Nils Bergqvist 2017-09-25 07:26
Alf, jag tror du kan hjälpa mig när jag ska börja prova att fota i raw👍 Vilka mjukvaror etc som är bäst at använda. Vi får diskutera mera och du får tipsa mig, vill lära mig mera som du förstår. Provar på detta med modellfoto och ljussättning av samma anledning, vill prova på nytt och inte fastna i mörkrummet nu när de nya verktygen blivit så bra! Acros inställningen i svartvitt är kanon tycker, väldigt likt scannad film.
Åke B 2017-09-25 19:16
Verkar som att många tar Lightroom för givet som rawkonverterare men jag bytte till Capture One Pro och känner mig mer hemma där. Prova en testversion. Minns inte om Adobe har testversion av Lightroom.
Alf Johansson 2017-09-26 00:15
Det är också viktigt att kolla vilka pluggar som fungerar med vilka konverterare, i mitt fall kör jag med pluggar som inte är kompatibla med till exempel capture one. Jag gillar och använder dessutom biblioteksfunktionen i Lightroom och jobbar även med photoshop och gillar integrationen mellan programmen. Men det jag snackade om här handlade mer om raw vs jpg oavsett vilken konverterare man använder.
Har upptäckt att det går fota raw och jpeg samtidigt med X-T2. Provade i helgen så nu återstår att hitta de mjukvaror som passar mig. Men att fota i raw i den typen avbilder jag visar här kan ha sina små problem. Kan ta lång tid att spara filen och dessutom ta stor plats. Fotade väl kring 700 bilder under denna session. Vet inte om det hade funkat med raw och om jag hunnit ta så pass snabbt som det var frågan om här?