Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 187/ Med 56mm tejpad på 1.2!

Jag skrev om att de här ljusstarka optikerna är gjorda för att användas på full glugg. Med 56mm fasttejpad på 1.2 begav vi oss till Växjö idag för att shoppa. En bild på stan, sen åkte vi till det där fina stället i parken vid Teleborgs slott och Växjö Universitét, där jag funderade på att ta lite bilder i den gatubelysta bokskogen på kvällen. Nu blev det vanligt dagsljus och det funkade ju det också. Men om någon annan känner sig sugen på att agera objekt framför kameran här en kväll de närmaste dagarna (innan färgerna försvinner och alla löven ramlar) så hör gärna av er? Kanske någon som vill dryga ut studentkassan och/eller få lite bilder till en portfolio? Tror nämligen det kan bli kanonbra bilder här, även i parkbelysningen på kvällen kompletterat med en portabel studioblixt!















//

Inlagt 2017-10-21 20:07 | Läst 2523 ggr. | Permalink
Hej Nils.
Eriks betraktelser: Objektiver med stora öppningar är vel primärt avsedda för motiver med dåliga ljusförhållanden eller för att skapa en suddig bakgrund (bokeh) ? Jag tror att de flesta objektiver har sina bästa prestanda på runt f/4 - 5.6. enligt de flesta laboratorietester som jag har läst. Men det betyder inte att jag inte använder mina vid full öppning om det behövs.
Det är några väldigt vackra porträttbilder du presenterar här. Varför letar du efter modeller? Du har dock en mycket fotogenisk modell här.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK
Svar från Nils Bergqvist 2017-10-21 21:31
Jag ser dom nog mest som avsedda att ge ett "abrupt" skärpesläpp med mjuka bakgrunder vid porträtt/modellfoto. De här optikerna är tillräckligt bra på full glugg och med dagens sensor-teknik kan man fota även med mindre ljusstarka optiker i dålig belysning på höga ISO. Modellen på bilderna är väldigt fotogenic, men tyvärr inte alltid tillgänglig på kvällstid, eller för den skull så så pigg på att följa med mig när det tar lång tid att sätta upp belysning etc. Här gick allt på en halvtimma i bef ljus. Sen åkte vi och åt middag på en restaurang in i värmen från den råkalla höstblåsten. Kul att försöka sig på att fota olika personer också.