Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 286/Ett redskap för kreativitéten...

Gammal optik får nytt liv på de digitala maskinerna.



Härligt mjuka toner med Meyer-Optik Görlitz Primotar 3,5/135mm på full glugg. Bilderna från trädgården idag på fm i det blåsiga vädret. Fick ställa upp ISO på kameran men det var svårt nog ändå att fota på fri hand med ett tele som på X-T2 motsvarar en 200mm i ff. Några exponeringar blev ändå ganska ok.

Det är kul att experimentera med bakgrundsoskärpan, för de här Görlitz-gluggarna kan ge väldigt speciella resultat om man vill utnyttja det. Fast man ser att äldre optik ofta lider av en del av kromatiska färgfel vid övergångar mellan mörka och ljusa partier. Personligen ser jag inte det som något större problem eftersom man får titta väldigt noga eller förstora upp ganska mycket för att det ska bli ett störningsmoment i bilderna. De flesta människor som betraktar bilder tror jag inte heller bryr sig, om de ens kan upptäcka det?  Istället ser de väl till helheten och det konstnärliga i bilderna får man hoppas. Och vad gäller det konstnärliga och kreativa (eller vad man nu vill kalla det), så är det väl bildskapandets kärna? Att få någon slags originalitét i bilderna, antingen tekniskt/etsetiskt/ kompositionsmässigt eller innehålls/känslomässigt? Eller bådadera?








//

Inlagt 2018-09-22 14:07 | Läst 2006 ggr. | Permalink
Jättevackert! Du driver verkligen din tes (och min med).
Svar från Nils Bergqvist 2018-09-22 15:00
Jag försöker i alla fall. Har några fina gamla optiker som jag tror jag kommer få glädje av, både denna typen av bilder och även till porträtt, hel /halv och närbild.Tack för kommentaren!
Får väl skaffa en adapter m42 till Nikon. Har ju en gammal Helios 2/58 liggande. Den kanske också har egen karaktär.
Svar från Nils Bergqvist 2018-09-22 15:29
Säkerligen har den det. Ger fint swirl i bakgrunden, fast det är mest på full glugg som sånt här med bubblor och swirl brukar uppträda.
Ja, smaken är som baken - delad. Inte gillar jag bokehn i dessa objektiv. Sorry.
Svar från Nils Bergqvist 2018-09-22 17:15
Nej det är nog som jag skrev förut, antingen älskar man det, eller så hatar man det. Fast jag håller med om att det kan se rent bedrövligt ut om man inte tänker till. Så visst kan jag hata det också.
Imponerande vackert, konstnärligt. Kanske dags att kolla annonser och åter införskaffa.
Svar från Nils Bergqvist 2018-09-22 19:46
Tack för det! På ebay finns hur mycket som helst, men tyvärr ganska dyrt för bra exemplar.
Intressant på det konstnärliga planet.gillar alla bildexempel....Inget för dom teknikfixerade som lägger spaltmeter på tekniktugg.
Mv/Gunte..
Svar från Nils Bergqvist 2018-09-23 10:40
Jag är nog mera lagd åt det konstnärliga/bildmässiga, inte något teknikfreak. Fast tekniken är ju viktig i så måtto att man väljer redskap med de tekniska egenskaper man söker. Sally Man t.ex, letade länge och provade otaliga skadade och halvtaskiga storformatsobjektiv innan hon hittade något som gav henne de bilder hon ville ha för en del av sina landskapsserier.Tack för gillandet!