Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 295/ Lika bra att sitta uppe...

För det går inte sova när det är rekordfest hos grannen snett över. Det har spelats på hög volym sedan eftermiddagen och det är inte slut än. Måste vara rätt taskigt för dom skiftarbetare som ska upp och börja sitt 12-timmarspass klockan 6 i morgon bitti (eller försökt sova under eftermiddagen innan de ska gå på kl 18) på pappersbruket, det finns minst en som jag vet bor lika nära "oljudet" som vi. För en liten stund sen sjöng de kareoke och det lät för dj...igt. Nog språkat om det. Här kommer istället några nytagna bilder i svartvitt. Inget mixtrande i datorn utan ganska normal redigering skulle jag vilja kalla det. Använde samma optik som i förra blogposten, med omvänd frontlins och sedan höll jag helt enkelt optiken bakofram med fronten mot M42-adaptern. Med en utdragbar makroadapter ska det dock gå att få focus även med den modifierade optiken rättvänd. Har beställt en sån för att kunna komma lite längre ner i macroområdet med mina gamla M42-gluggar, och den bör komma till användning även för denna modifierade Meyer Domiplan 50mm/2,8 skulle jag tro.

Bildvärlden slutar aldrig att förundra, och möjligheterna att utnyttja gammal optik på olika sätt har blivit större med den digitala utvecklingen. Man kan numera köpa adaptrar för det mesta och använda nästan vad som helst på en spegellös digitalkamera. Förr fick man vara finmekaniker och fixa sånt själv, det behövs inte längre. Men modifieringen jag gjort här klarar nog även en med tummen mitt i handen. Inte alls svårt att vända frontlinsen på en gammal massproducerad össtysk Domiplan. Den var väl konstruerad för att kunna monteras ihop enkelt och billigt i fabrikerna där.











//

Inlagt 2018-10-07 01:13 | Läst 1544 ggr. | Permalink
Dennis Taylor hade nog brustit ut i skratt - men snyggt blir det!
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-07 10:09
Troligen hade han det! Får experimentera vidare med detta och se när macro-adaptern kommer.