Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 298/10 år och 15 utställningar

Mitt Fotogalleri i Skruv firar 10 år. Här har jag (om jag räknat rätt) sedan 2008 visat bilder under 15 utställningar. Just nu visas den 15:de POST X ANNOS (Efter 10 År). Två av utställningarna har varit med andra fotografer. En med elektronmikroskopbilder av Lennart Nilsson (från en 80 miljoner år gammal fossil av en blomma) och en med ett urval av Gerry Johanssons Sverigebilder. Det kom väl inte mer än 25-30 personer till vernissagen i lördags, så är det när galleriet ligger mitt i skogen i sydöstra Småland. Inte så många hittar dit och lokalbefolkningen i byn verkar ganska ointresserade av fotografi. Inte heller Lennart Nilssons eller Gerry Johanssons bilder drog några större publikskaror till galleriet. Att jag valt just den här platsen beror på att jag arbetar på företaget där galleriet finns och att där finns en fin lokal som lämpar sig väl för bildutställningar.Jag hade nog trott att lokalbefolkningen skulle vara lite mera intresserad, men så är det inte här i alla fall. Bara ett fåtal brukar titta in, trots att galleriet ligger väl till bara några hundra meter från den lilla byns "centrum". Jag har även erbjudit mig att visa utställningarna för fotoklubbar i trakten, men inte heller där verkar det finnas något större intresse. Så jag driver nog det här galleriet bara ett par år till, då jag går i pension. Så känns det i alla fall nu. Visserligen betungar det mig inte så mycket vad gäller öppethållande. I regel har jag öppet bara första helgen då det är vernissage. Sedan är det företagets ordinarie arbetstider som gäller. Däremot kostar det en hel del ekonomiskt, för det är en stor förlustverksamhet. Bilderna till den här utställningen har t.ex kostat mig mellan 10.000 - 15.000 kr  att ta fram. Och då man säljer på sin höjd en eller två bilder per utställning, i priser mellan 1000-3000 kr styck, så kan vem som helst räkna ut att det inte bidrar till hushållskassan, utan istället tär på den.

Nu gör jag ju bilder ändå och skickar på utskrift, men riktigt så många som det blir när man ställer ut hade det säkerligen inte blivit. En del gör jag ju själv i mörkrummet också, då blir det betydligt billigare. Fast nu har jag börjat experimentera med digitalt utskrivna negativ som lithkopieras i mörkrummet, och negativen blir ganska dyra att ta fram. Ja i alla fall så är det fotointresset och passionen för fotografi som driver mig, och en och annan artikel på lokalpressens kultursidor har det blivit. Skulle tro det kommer en på lördag, så lite uppmärksamhet för det man pysslar med har det ju blivit ändå. Avslutningsbilden hänger också i stl 50x70 cm på utställningen just nu. Tagen i somras på Öland.


//

Inlagt 2018-10-24 20:01 | Läst 1888 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Duktigt! Jag lyfter på hatten. Försök med bilder av varg, och du har huset fullt, eller motorer ...

Rurala miljöer tenderar att vara rätt speciella.

Det är bara att titta vilka tidskrifter som hittas i butiker eller i tidningshyllor: jakt, fiske, bilar, motorsport ... Inte foto.
- hawk
Storvulna landskap med vidvinkel och något snyggt i förgrunden brukar ock funka bra;) tack för uppskattningen!
Edit: Hade en besökare igår som tog sig tid att titta länge på bilderna. Hon hörde av sig idag och tackade för visningen och mina väldigt känsliga och fina bilder. Sånt betyder mer än 100 besökare som snabbt ögnar igenom bilderna och sen försvinner ut lika snabbt som de kom in.
Imponerande Nils!! Och i sådan motvind.
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-25 23:12
Tack för uppskattningen!
Dina arbetskamrater får ju ta del i alla fall men kanske en klen tröst. Finns det ingen kulturnämnd i Lessebo, Kalmar, Nybro som kan stötta med marknadsföring?
/MA
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-25 23:15
Vi har kultur och fritidsnämnd och visst får man uppmärksamhet därifrån. Fick deras kulturpris 2017 för restaureringen av min fars glasbruksbilder från Strömbergshyttan (och även lite för fotogalleriet tror jag). Inga pengasummor dock men ett fint konstglas av Anna Ehrener som stär här hemma nu. Reklam får man göra själv men man är alldeles för dålig på det.
Jag tycker utställningen ser spännande ut, det lilla jag kan se här!
Ibland får man nöja sig med att göra saker helt enkelt för att man gillar det...
Svar från Nils Bergqvist 2018-10-25 23:17
Precis så! Man gör det inte för att leva på det. Det går inte, ens för många av de stora. De får bli "prostituerade" ellmellanåt och göra ren uppdragsfotografering åt andra.