Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 30/ Varning: Fomadon R09 håller inte längre än utgångsdatum!

Har precis framkallat ett par 135-rullar i Fomadon R09. En helt nyexponerad från ett kamerahus och en exponerad lite längre tillbaka i ett annat kamerahus. Båda filmerna var helt genomskinliga när dosan öppnades. Inte ens några nummer eller filmbeteckningar fanns kvar, utan helt blankt. När jag luktade närmare på Fomadonen så stank det som ammoniak, vilket inte är normalt. Kollade utgångsdatum vilket var november 2013. Rodinal enligt senaste Agfarecept ska hålla väldigt länge, men om denna Foma-variant är samma vet jag inte? Har haft Calbe R09 tidigare och den har fungerat även efter utgånget datum i öppnad förpackning. Men när den försvann tog Photax hem Fomadon R09 istället och det är den jag använt nu. Ville bara meddela detta för den som tror att alla framkallare av Rodinal-typ har obegränsad hållbarhet, vilket verkar vara den gängse uppfattningen. Nu vet jag bättre. Får se upp med detta framöver och lukta innan jag blandar till.
Hälsn, Nils/

Inlagt 2014-01-31 20:23 | Läst 3010 ggr. | Permalink
Tack för varningen, Nils. Min Fomadon R09 går ut sista juni i år och jag har 1½ flaska kvar. Jag använder den oftast mycket utspädd, 1:100 eller mer, så det går inte åt så mycket. Jag får lägga på ett kol med fotograferingen. Det ska nog gå bra. Jag har massor med Acros 100 i frysen så det är bara att köra på¨.