Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 314/ Brännviddsförkortare som även "speedar" upp ljusstyrkan.

När man som jag ofta använder gammal optik på en kamera som X-T2, vilken har en sensor i stl APS-C, så får man en förlängningsfaktor på 1,5. En normaloptik 50-55mm i ff 24x36,  blir då i praktiken motsvarande en kort tele kring 75-80mm. Nu har det dock kommit adaptrar som gör att brännvidden förkortas och samtidigt får man ett stegs snabbare ljusstyrka. Om skärpedjupet också förkortas till det som blir vid ett bländarsteg ljusstarkare är väl dock tveksamt, kanske nån här har svar? Den Speed Booster jag använt är en kinesisk Zhong Yi Lens Turbo II och den verkar fungera riktigt bra ihop med flera av mina gamla M42-objektiv.



Jag har i veckan provat den på en högpresterande Zeiss Jena Pancolar 1,8/80mm med väldigt bra och fullt godkänt resultat även fullt öppen och i kanterna. Idag var det en annan fin glugg som fick sitta på speedboostern under shoppingturen i stan, Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1,9/58mm.  Nu får jag alltså ut full brännvidd 58 mm, istället för den 85mm som den annars skulle motsvara med T2:ans sensor i stl APS-C. Samtidigt förbättras ljusstyrka ett steg. Bilderna här är väl inte direkt några mästerverk att skryta med, men jag tycker de visar att det här med en speed booster kanske ändå inte är så dumt ändå om man vill få ut den brännvidd som anges på optiken, när man inte kör fullformat? Båda bilderna är tagna på full öppning och med 1600 ISO, den sista svartvita är lite mera redigerad vad gäller kontrast och ljus. Vid nedbländning förbättras resultatet (som vanligt) men jag tycker inte att full glugg skäms för sig alls. Som synes verkar den inte direkt  vinjettera speciellt mycket heller.





Edit: Lägger in en mindre redigerad bild färg av den sista också.


//

Inlagt 2018-12-15 23:39 | Läst 5022 ggr. | Permalink
Här fick jag ny kunskap, tack!
Svar från Nils Bergqvist 2018-12-16 09:39
Även jag, då jag varit tämligen ovetandes om dessa manicker tidigare. men läste om dom för ett tag sen och blev intresserad av hur nde kunde prestera. Blev en positiv överraskning måste jag medge.
Hej,
Imponerande teknik med de nya Speed Boosters. Många gamla gluggar kan komma till användning. Återbruk är bra.
Ha det gott
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2018-12-16 09:33
teknikutvecklingen går framåt, och nu är det kineserna som ligger i framkant. ha det gott själv:)
Har aldrig hört talas om den här möjligheten. Låter superbra.
Svar från Nils Bergqvist 2018-12-20 09:40
Verkar fungera bra med en del optik i alla fall, Meyer-Görlitz de som jag har ser ut att funka fint, även Zeiss Jena Tessar och Pancolar. Ryska Helios ganska dåligt, fler har jag inte provat med än.