Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 317/Kvällsfoto i stan och på landet

Hämtade sonen i stan (Växjö) ikväll. Passade på att ta några kvällsbilder med Ultronen + Speedboostern. Första bilden från Kungsvägen, andra bilden på hemvägen från stan då vi passerade Strömbergshyttan, glasbruksbyn där jag växte upp. Den kinesiska manicken gör en kamera med APS-C sensor till en fullformatskamera när man använder optik för fullformat/24x36mm. Ett kort tele på 50mm blir alltså en motsvarande 35mm i APS-C. Här var det den gamla Zeiss-Ultronen från 1960-talet, med konkav frontlins, som fick bekänna färg igen. Inte lika bra antireflexbehandling som på Zeiss-gluggarna från 1970-talet och framåt, med den 6-skitiga T*. Här blir det mera flare (överstrålning) i den närmaste gatlyktan. Tror knappast det hade blivit det om jag använt en Planar T* 50mm istället?





De båda bilderna visar väl annars vad skillnaden mellan nattfoto i stan och nattfoto på landsbygden är. I stan har man en fin bakgrundsstrålning/reflektion av allmänljuset, som mjukar upp kontrasterna och som också inverkar mera när det är molnigt. Då reflekteras nämligen ljuset i molnen och himlen blir också betydligt ljusare än vad den blir när man fotar nattbilder i en liten by som Strömbergshyttan. Fast här var det fin allmän julbelysning ändå, vilken lättar upp det hela, samt att det tunna snötäcket också ger ett mjukare ljus.
Ha det fint!
//

Inlagt 2018-12-23 23:42 | Läst 3571 ggr. | Permalink
Intressant läsning. God jul.

MvH
Johnny
Svar från Nils Bergqvist 2018-12-24 10:45
Detsamma till dig!