Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 318/ Julaftonskväll i Svedala...

Inte mycket folk ute vid 22-tiden på Julafton. En och annan bil passerade och någon som rastade sin hund. Annars var det ganska lugnt när jag med kameran fastskruvad på stativhuvudet gick ner mot centrum i hembyn för att ta några nattbilder. Det var ändå lite bakgrundsreflektion från molnen på kvällen så det kanske skulle fungera utan allt för stora kontraster? Exponeringstiderna blev upp mot minuten när jag bländade ner lite, så jag fick ställa kameran på B (eftersom A-läget "bara" medger exponering upp till 30 sek på min X-T2). Nu hade jag inte speedbostern/brännviddsförkortaren utan en vanlig adapter, så 1,8/80mm Pancolaren från Zeiss Jena DDR som satt på huset förvandlades till en 120mm ekvivalent glugg istället. Det blev några bilder och batterierna i kameran verkade inte förbrukas mera än som om det varit +20 istället för de 4-5 minusgrader det faktiskt var, trots att kameran satt på stativet i kylan minst två timmar och flera exponeringar med slutaren öppen upp till ett par minuter gjordes.







Ganska kul med nattfoto när man kan använda de moderna redskapen och slippa det svåra med hur man ska exponera och framkalla filmen för att få ett optimalt resultat. Nu ser man mera direkt i den elektroniska sökaren hur slutresultatet kommer te sig. Och när det fungerar så pass bra som det ändå ser ut att göra även på mindre orter, där allmänljuset inte är så massivt och dominerande som i storstäder, då blir man inspirerad att ta mera nattbilder även på hemmaplan. Får bli mera experimenterande med detta nu när vintern lagt sitt mörker över Svedala tror jag :-).
//


Inlagt 2018-12-25 14:01 | Läst 3244 ggr. | Permalink
Sällsamt ljus i den första bilden, spännande.
😁