Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 355/I Åsa-Nisses fotspår...

Jag kommer ihåg mitt första bio-besök, ÅSA-NISSE FLYGER I LUFTEN hette filmen, och det var i biosalongen på Hovmantorps Folkets Hus. I samma Folkets Hus hade jag tidigare fått lyssna på en uppläsning av BARNEN I BULLERBYN med en av ortens folkskollärarinnor. Ni kan nog gissa vilken föreställning jag tyckte var mest intressant? I alla fall så satte detta biobesök outplånliga avtryck. Att Expressens Alf Montan gett filmen världshistoriens kortaste rescension när den kom ut, "Far i frid", spelade ingen roll. Jag var fast för livet. Och svenska folket verkade tycka likadant.


Utsikt från kyrkan i byn Skirö, öster om Vetlanda. Zeiss Ikon SL706 + MIR-24M 2/35mm och Eastman Double-X 5222.

Igår styrde vi kosan mot Åsa-Nisses marker kring Vetlanda. Det var där den första filmen från 1949 spelades in. Jag har läst annat också, men det är fel. I alla fall så spelades huvuddelen av scenerna i den första filmen in kring Vetlanda. Premiärerna brukade också traditionsenligt hållas på biografen Saga i Vetlanda, med huvudrollsinnehavarna på plats. Landskaps- och naturscenerna togs vid byn Skirö öster om Vetlanda. Sjöarna runt byn användes för fiske/båtscener och vägarna i trakten fick bli farleder för Nisses bil Eulalia I.


Inte Eulalia I men en MG/Rover P6 från 1963 framför en ladugård i Skirö. Den bilen kanske Åsa-Nisse hade behövt, för enligt uppgift var det den mest krocksäkra bilen på sin tid. Zeiss Ikon SL706 + MIR-24M 2/35mm och Eastman Double-X 5222.


Inte Ylen men Övrasjön vid Skirö. Zeiss Ikon SL706 + MIR-24M 2/35mm och Eastman Double-X 5222.

Strax söder om Vetlanda finns en gammal handelsbod i byn Simnatorp, och den fick tjänstgöra som Sjökvistens affär. När jag tittade in genom fönstret igår så fanns affärens diskar och hyllor kvar och det stod lite grejor där. Det såg ut som man lämnat den den precis som den var. Från scenerna i filmen ser man handelsboden både inifrån och utifrån, så det råder inget tvivel om att det var här den första filmen från 1949 spelades in. Gallren i fönstrena är fortfarande samma (stöldskydd redan på den tiden?) men soffan nedanför fönstret där Knohultarn och Klabbarparen satt och pustade ut efter Åsa-Nisses vansinnesfärd med Eulalia I finns inte kvar, fast det står en annan träsoffa där nu istället.


Sjökvists affär/Handelsboden i Simnatorp söder om Vetlanda. Zeiss Ikon SL706 + Carl Zeiss Distagon 4/25mm och Eastman Double-X 5222.


Nedanför fönstret på en soffa satt Knohultarn och Klabbarparn och pustade ut efter Nisses vansinnesfärd med Eulaia I. Zeiss Ikon SL706 + Carl Zeiss Ultron 1,8/50mm och Eastman Double-X 5222.

Det här blir ju lite som kulturturismen som uppstått efter en del andra filmer och böcker. Man ska besöka platserna där filmerna spelades in eller där handlingen utspelat sig, och nog skulle man kunna spinna vidare på det här med den första Åsa-Nissefilmen i Vetlanda? Trakterna kring Skirö och Simnatorp är ju väldigt vackra platser och tack vare att vi åkte dit igår så fick även Waynes Coffee och Willys i Vetlanda lite extra inkomster.


Landskap i trakterna kring Skirö. Var det här Åsa-Nisse kom farandes med sin Eulalia I? Zeiss Ikon SL706 + MIR-24M 2/35mm och Eastman Double-X 5222.
//

Inlagt 2019-08-02 22:46 | Läst 1377 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jag är sedan länge en ”big fan” av Åsa-Nisse filmerna. Det får man ju inte säga i kulturknutte kretsar. Man blir ju lågt placerad, om det nu spelar någon roll.
Det finns en av filmerna med bilder från 6-dagars på cykel, men jag har försökt hitta den igen. Kanske någon på fotosidan vet vilken film det är.

Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-03 17:42
Jo Åsa Nisse är väl mera kult än kultur för en del? Som Eddie Meduza, fast light ungefär. Nej kommer inte ihåg vilken av filmerna som 6-dagars var med i?
Trevligt! Såg att det var tydligen bara den första filmen som spelades in där nere i syd, resten av filmerna spelades in straxt norr om Stockholm i Vallentuna och Täby.. vi är lurade.. :-) Annars så 'kände' jag Gösta Gummesson som tecknade serien Åsa Nisse och även Lilla Fridolf bl.a. Han bodde ett par hundra meter norr om det hus jag är uppväxt i, ute på Djurö öster om Stockholm, fast jag har ändå ingen som helst minnesbild av honom som person, däremot 'umgicks/lekte' vi med deras två döttrar ibland, vill minnas att dom hette Kristina och Kajsa.. Det var samtida med att Rune Andreasson som skapade 'Bamse', också bodde ett par hundra meter söder om där jag bodde som barn.. lite av en 'seriekoloni' där just då.. själv läste jag nog mest Kalle Anka..
Hälsn!
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-03 17:47
Jo så var det. Bara den första spelades in i och kring Vetlanda. resten norr om Stockholm. Fast torget och stadshotellet i Vetlanda finns med i fler filmer, liksom andra småländska metropoler som Huskvarna-Jönköping. Fast Stig Cederholms riktiga Knohult, som han åsyftade i böckerna (tror det finns kring 50 st) ligger utanför Aneby, där han själv hade ett sommarställe. Trevligt att du var bekant med Gösta Gummesson med familj!