Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 366/Gammal projektoroptik för biofilm på en M42-kamera.

Jag hittade ett gammalt östtyskt projektorobjektiv från 1960-talet. Ett Rathenower Optische Werke Visionar 109 mm f1.6 som användes till 35mm-projektorer (biofilm). Har beställt en M42-adapter också men den har inte kommit, så jag tog några bilder bara genom att hålla optiken mot kamerahuset. Fast det gick inte få focus på oändlighet. Måste därför kapa av optiken i bakändan. Det finns god marginal för att göra det (säkert 2-3cm) och det kommer räcka mer än väl. Adaptern är ett rör med innerdiameter på 62,5mm (standardmått för 35mm projektorer) som sitter i ett annat rör med helicoidsnäcka, och som i sin bakända har en skruvgänga för M42. Man fäster optiken i det första röret med en skruv och sen kan man focusera som vanligt. Det finns även adaptrar utan helicoidsnäcka och då får man helt enkelt dra den fram och tillbaka i röret för att focusera.

Har även kommit över några andra gamla projektorobjektiv som jag väntar på att få prova. Sen kan man ju fråga på biografsalonger, om de har några kvar, det var ju inte så länge sen man gick över till digitala projektorer. En biograf här i hemtrakterna skänkte bort sina 35mm-projektorer innan jag frågade, men annars så kan de ofta gå till skrot eller något lokalt museum. Synd att inte återanvända dom, för de kan ge ganska fin bakgrundsoskärpa och en del andra effekter som man kan utnyttja bildmässigt, även om skärpan inte alltid är perfekt och lika vass som på modern optik. Fullt tillräckligt ändå, i alla fall för mig.







Efke KB100 satt i min M42-kamera, som den här gången var Icarex 35S TM. Jag framkallade den här första testfilmen i Microdol-X 1+3 men det var ingen bra kombination, såvida man inte vill ha ett tydligt framträdande korn i bilderna. Men jag har några liter nytillblandad Microdol-X i koncentrat som jag måste göra slut på innan den blir för gammal. Dessutom blir framkallningstiderna med KB100 i Microdolen extremt långa i jämförelse med många andra filmer. Betydligt finare och mera moderat korn får KB100 med Adolux ADX tvåkomponetsframkallare. 

Det var annars mest bakgrundsoskärpan jag var intresserad av att se med den här Visionaren från Rathenower. Och den verkar vara ungefär som jag räknat med, inte något swirl som det ser ut, men ända med karaktär. Skärpan kanske inte är perfekt men i dom här bilderna spökar nog filmkornet en del, samt att jag tagit bilderna på fri hand med optiken tryckt mot kamerahuset på 1/250 och 1/500. Inte direkt optimalt för att undvika skakningsosärpa. Jag får återkomma med nya bilder när adaptern kommit.

Sen har jag upptäckt en sak. Förut när jag laddade upp bilder med 900 pixels höjd så visades dom bra här i bloggen. Nu så händer något med bilderna och de ser lite luddiga ut. Undrar om det beror på någon förändring på fotosidan, för på min dator ser dom inte luddiga ut med 900 pixels höjd när jag tittar med Windows fotovisare eller i ps. kanske är det därför någon påpekade att skärpan inte var bra i förra blogposten? Finns det kankse någon optimal storlek man ska ladda upp bilderna i för att de ska få rätt skärpa, för nu fungerar det inte så bra längre med 900 i höjd?
//

Inlagt 2019-10-10 11:36 | Läst 824 ggr. | Permalink
Det låter spännande det här! 109 mm f1.6!
/B
Svar från Nils Bergqvist 2019-10-10 12:25
Ja det blir kort skärpedjup, och svårt att ställa focus. Fast med adapterns ska det nog fungera bättre. Nu har jag fått förflytta mig fram och tillbaka i skräpedjupets område, he he.
Nu har Du fått fin skärpa och bokeh samt en härlig svärta!
Svar från Nils Bergqvist 2019-10-10 20:01
Nja, bilden ser lite luddig ut fortfarande när jag jämför med detta (se länken nedan). Tror det beror på att den nya bloggvisningen ger en större bild än den jag själv laddar upp (43,7mm bred på skärmen mot 41,7mm på skärmen i original, trots samma bildfil på båda ställena). Den ser skarpare och kornigare ut på blogger. Där visas den rätt. Du kan kolla själv och jämföra:
http://nbfotosweden.blogspot.com/2019/10/rathenower-optische-werke-visionar.html
Wolfgang 2019-10-11 15:41
Ja, det ser bättre och mycket fint ut på blogspot!