Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 37/ Landskap med struktur - del 1.

Att bo nära naturen är en förmån. De fem bilderna har jag fotograferat ca 200 m från där jag bor. Trots otaliga bilder från sjön Läen tröttnar jag aldrig. Landskapet har stora variationer och ser aldrig likadant ut. Idag fick dessutom filmen och framkallaren ge lite extra struktur åt landskapet. Den vintermörka gråväderskänslan passar fint att återge med skarpare och mera markerat korn. Utslätade ytor och fina detaljer är inte allt här i världen. När Georg Oddner en gång i tiden såg en grovkornig bild av Rickard Avedon, förändrade den hela hans sätt att uppfatta fotografi. Han skriver att han "kände silvermaterialet" och bilden gav honom en kick. Som i ett slag förstod han att det är möjligt att kontrollera fotografi. Han förstod mellanrummets, pausens, betydelse på bildytan. Den bilden fick honom att bli fotograf.

Själv fascineras jag mycket av hur silverkornens struktur bygger bilden och ger den en grafisk karaktär. Har även experimenterat en del med T-max 3200 i Rodinal och Adolux ADX för att få extremt markerat och skarpt korn, och jag gillar även det. Att lägga på grovt korn digitalt blir inte alls lika bra, eller som jag vill ha det. Det blir inte samma sak som när det är själva silverkornets struktur som bygger bilden och detaljerna. Bilderna här är precis som dom blir, inget har lagts på efter negativscanningen. Bara vanlig grundredigering av kontrast/ljus.
















Inlagt 2014-02-09 21:13 | Läst 3107 ggr. | Permalink
Fina bilder. Jag gillar den första och den tredje speciellt eftersom det händer mest i de mörkaste partierna i bakgrunden i dem.
-affe
Svar från Nils Bergqvist 2014-02-10 17:33
Kan ligga något i det .
Vackra bilder. De tre sista med isbubblorna tycker jag är fantastiskt fina med sitt mönster i isen, den svarta skogsranden, alla fina gråskalor. Jag hör vad du säger om struktur och att den är med och ger känsla. Så är det helt klart...det ser man ju :)
Jag som helt och hållet är ett barn av digitalerans tid tyckte det här var intressant. _Här_ skulle jag gärna ha sett ett jämförande test med digital och pålagt brus. Men hursomhaver, dina bilder är vackra.
Svar från Nils Bergqvist 2014-02-10 17:48
Kul att du gillar bilderna! Att jämföra med digitalt pålagt korn är säkert intressant. Men jag tror att man i så fall även ska jämföra med en papperskopia från mörkrummet, inte bara den inscannade filen från negativet. En tvåbadsframkallad pappersbild har oftast mera att ge, än vad en inscannad fil från ett negativ kan visa. Tror även att man ska gå upp lite i format än de här små visningsformaten och att man även ska använda en proffs-scanner av bättre kvalitét än den jag använder mig av, när man ska jämföra med en digitalt fotad bild med pålagt korn. Även här finns mera att ta ut av ett negativ än vad den scanner jag använder kan åstadkomma.