Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 390/En förmiddag i mörkrummet...



Förmiddagen ägnad åt mera lithkopiering och det nya Retrobrompapperet från tjeckiska Foma. Måste lära mig hur det fungerar för att se om det är idé att införskaffa mera av det papperet än den provpack på 25 blad stl 20x25cm, som inhandlades när jag fyllde på förrådet med lithkemi före jul. Och som det verkar är det ett väldigt fint lithpapper som ger en inte allt för skarp färgton, utan mera moderat i jämförelse med det jag brukar få med Fomas Fomatone MG. Kanske lite mera som deras Fomabrom Variant 123 i färgton, fast något mera intensiv. Dagens första bild är enbart framkallad i lithframkallare.



Nästa bild blev för mörk (jag framkallade för länge i den andra framkallaren), så jag fick göra en tredje, och då började den första lithframkallaren redan ta slut. Man ser det i de begynnande mönstren i himlen, vilka inte finns på den första bilden. Den andra bilden hade heller inte dessa mönster, men som sagt, den kasserades då jag lät den ligga för länge i det andra badet. Den andra framkallaren används enbart om man vill få ner och reducera färgtonen, och här användes Catechol som är en vanlig svartvitframkallare vilken arbetar lite hårdare. Tillsatser: "Restrainer" (hämmare) och Ammoniumchlorid, detta för att inte färgtonen ska försvinna helt. Den tredje bilden är alltså framkallad bara en kort stund i Catechol efter lithframkallaren, och sedan snabbt stoppad i stoppbadet. Här fick jag som sagt också de begynnande typiska mönster som blir när lithframkallaren börjar ta slut. Blandningen 40ml a + 40ml B till 1 liter vatten räcker inte så långt, bara till två bilder i stl 20x25cm.



Jag provade också att göra ytterligare en bild i de båda framkallarna och den blev lite ljusare. Det brukar bli så ibland när lithframkallaren tar slut, att de ljusare partierna inte blir lika täta. Jag tror det var det som hände här, eller så lät jag den bara ligga lite för kort tid i den första lithframkallaren? Det är svårt att se när man bara har mörkrumsljuset att se i.  Men framkallar man för länge i lithframkallaren så hjälper inte det heller, då sprider sig svärtan infektuöst och det kan bli inte bara mönster (som när den börjar ta slut) utan också fläckar och annat, vilket iofs kan utnyttjas bildmässigt om man nu vill det.



Ja det här med lihkopiering är inte så lätt som ni förstår, men det kan ju bli väldigt snyggt när man lyckas, så jag har svårt att låta bli det. Bäst kontroll har man om man bara framkallar max 2-3 bilder i en session framkallare och sedan byter till nytt. Då är chansen att få liknande resultat störst. Under senare år har det mest blivit lithkopiering i mörkrummet för mig och det är kul när det kommer ut nya papper på marknaden som detta Fomas Retrobrom 152 Sp, vilket verkar fungera bra också för denna teknik. Nu väntar man med spänning på att se vad Adox kan få fram i sitt Polywarmtone-projekt. De testbilder man visat ser väldigt bra ut och jag tror man bara har lite finjusteringar kvar innan de kan släppa ut det papperet på marknaden.
//

Inlagt 2019-12-27 16:00 | Läst 1841 ggr. | Permalink
Vackert blir det.
😁