Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 408/En bild i taget...

Och idag blev det torreken nere vid vattenverket som fick gå genom lithframkallaren. Fotograferad för några veckor sedan. "En bild i taget" är titeln på en av Gunnar Smolianskys fotoböcker. Beskriver nog på ett bra sätt hans fotograferande. Man gör en bild färdig innan man börjar på nästa. Tyvärr går man kanske inte alltid riktigt i fas med den tesen, utan filmer har en tendens att bli liggande oframkallade. Och framkallade filmer blir liggande okopierade. Sen är det väl så att på varje film är det bara ett mindre antal (ibland nån enstaka,  eller i värsta fall ingen alls) som kommer så långt som till att bli pappersbild i mörkrummet. Nu har jag bara något enstaka negativ från de senaste veckorna som ska bli förvandlat till positiv, sen väntar tre filmer från allra sista veckan på att få sig en omgång i mörkrummet. Och då är det inga 36-bilders småbildsnegativ utan 12-bilders filmer i mellanformat. Får man ut några rutor där också innan nästa helg är slut, så ska man nog kunna komma i fas igen.


Lith 30 - 2020.

De senaste bilderna har jag gjort på Fomas Fomatone MG 542 Chamois och 532 Nature papper. De ger ganska mycket färg när man lithkopierar.  Kanske får det bli lite andra papper som ger mindre färgtoner för kommande bilder istället? Det är delvis lite andra motiv som kanske passar bättre  med mera dämpade toner.
//

Inlagt 2020-04-13 20:22 | Läst 1680 ggr. | Permalink
En stark bild som tål att betraktas länge. Kan ses som det nakna trädet som desperat sträcker sig mot ljuset i himlen. Eller En svart hemsk blixt nedåt mot betraktaren. Eller det mörka trädet är inget träd, det är en spricka, en reva i verkligheten som är på väg att krackelera.
Svar från Nils Bergqvist 2020-04-14 23:10
Det var ven intressant kommentar och tolkning av bilden. Som jag inte tänkt på själv. Visar att bilder kan ha mycket att säga/förmedla beroende på betraktarens öga, och man undrar om någon högre makt kanske spelar med oss som redskap för att förmedla någonting, utan att man som bildskapare är medveten om det? För jag ser ju samma sak när jag tittar på bilden igen. Tack för att du gav mig denna tolkning!