Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 424/En promenad vid Årstaberg och optiken som inte finns...

Bilder från förra helgens besök i Årsta. Tokigt kanske många tycker, men vi träffade inga andra än vår dotter med sambo och våra två barnbarn. Och de hade varit friska en längre tid, precis som vi. Bilade upp med egen färdkost, inga besök på offentliga toaletter eller annat. Bara en tankning med kort och jag tvättade händerna i sprit efteråt. Promenader i Årsta samt en utflykt till Drottningholm där det finns gott om utrymme. Vi levererade två 10-packar film också, till en som hämtade dom i Årsta, men vi stod på behörigt avstånd när han tog emot dom. Och vi har nu klarat nästan 8 dagar utan några som helst symptom sedan vi åkte hem på förra söndagens morgon. Ingen av dom däruppe har heller blivit sjuka. Här är några bildresultat från lördagens promenad vid Årstaberg.

Första bilden är tagen med en optik som inte finns enligt boken "Voigtländer Report 2 - Spiegelreflex- und Stereokameras 1902 bis 1982": "TM-Mount - Keine Ausführung M42". Det är en en Carl Zeiss Dynarex 3,4/90mm i TM-utförande (Thread Mount, M42 skruvfattning). I alla fall har jag en som både har piggen för automatisk nedbländning och den komplicerade överföringen av bländarvärdet till fullöppningsmätningen med kamerahuset Zeiss Ikon SL706. Har dock sett en modifierad Dynarex 90mm på en japansk sida, där man gjort om den från BM-bajonett till TM-skruvfattning. Men då hade de utelämnat både piggen för automatisk nedbländning och den komplicerade bländaröverföringen vid fullöppningsmätning, eftersom det tydligen blev alldeles för svårt och i princip omöjligt att fixa det från optiken med BM-bajonett. Så hur denna omöjliga optik jag hittat har kommit till är ett frågtecken? Kanske en prototyp som aldrig dokumenterades eller kom i produktion då Voigtländer-fabriken i Braunschweig lades ner abrupt 1971, ungefär samtidigt som de kamerahus den är avsedd för lanserades? För den ser väldigt fin och intakt ut och inte alls som om någon fixat till någon slags modifiering från BM till TM? Återstående lager som fanns från Voigtländerfabriken, bjöds ut till försäljning åren efter nedläggningen, inklusive prototyper. Jag har även en Zeiss Distagon 4/25mm i M42 TM skruv-fattning som kommit från den utförsäljningen. Och den tillverkades, enligt boken jag refererade till, i en liten prototypserie på 20-25 exemplar.





De sista tre bilderna tog jag med Carl Zeiss Ultron 1,8/50mm. Filmen var T-Max400 som framkallades i Fomadon R09 och jag har fotat av småbildsnegativen med digitalkamera, lite primitivt på ett ljusbord.  Tycker det fungerar ganska bra i jämförelse med min gamla filmscanner. Man slipper scannerbruset som brukar synas tydligt i skuggorna, men delvis även i övriga tonskalan. Det blir ett bättre tonomfång som jag upplever det och kornskärpan är acceptabel. Så det här får man nog fortsätta med när negativ ska digitaliseras, istället för att köpa en ny och dyr filmscanner.







//

Inlagt 2020-05-31 17:21 | Läst 1467 ggr. | Permalink