Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 432/Inte mycket nytt...

Har man inget nytt att visa eller förtälja, så blir det heller inget bloggande. Det har varit lugnt i mörkrummet under senaste värmen, men jag har ändå gjort lite lumen prints med barnbarnet Irma 4 år. Provar även med ett av de pappersfabrikat som fanns med i lådan som kom från Strandbaden häromdan. Min vän Gerry var vänlig att skicka 10 kg gamla fotopapper av olika fabrikat som han inte ämnade använda själv längre. Han tyckte jag kunde få bättre nytta av dom, bl.a med min lithkopiering, men de fungerar fint även för lumen prints.

Vid lumen printing kontaktkopierar man växter eller vad som helst, t.ex som i det här fallet ett negativ, med hjälp av solens UV-ljus. En halvtimme till en timme i solen under middag-eftermiddag brukar vara lagom tid. Sedan går man in och fixerar bilden som blir. Då ändrar den färgton och kan också bli lite ljusare. Man kan om man vill scanna bilden före fixeringen, det går bra om man har den enbart i vanlig rumsbelysning som inte innehåller UV-strålning. Papperet här var det polska Fotonbrom, men i lådan som kom fanns även andra godsaker som t.ex Bromal, Efkebrom, Forte Porturex, Kentmere Art Deluxe och Orwo Universal. Alla tror jag fungerar fint för lith, så visst blir man glad när ens vänner tänker på en.



Negativet här är i stl 20x25cm (8x10") och det är ett originalnegativ (som jag kommit över på en auktion), taget vid inspelningen av filmen GASLJUS 17 nov 1943 på MGM Metro Goldwyn Meyer studios. Det användes vid lanseringen av filmen 1944. Huvudroller: Charles Boyer och Ingrid Bergman. Stillbildsfotograf finns inga uppgifter om, det står att det är okänt när man läser på diverse filmsajter. Men copyright har tillhört MGM, och ska när fotograf/upphovsman är okänd, räknas 70 år efter det bilden publicerades om jag förstått saken rätt. Tror därför det är ok att publicera den här, 76 år efter filmens lansering 1944.

Jag scannade den ofixerade positiva bilden, som gav en ganska blågrönaktig och kontrastlös bild. Sen redigerade jag den till slutligt utseende. Kul att leka lite samtidigt som man provar hur de gamla papperena fungerar. Givetvis går det kontaktkopiera på normalt sätt också för att direkt få en mera kontrastrik bild, som inte behöver fotoshoppas, men här körde vi lumen printing med barnbarnet och då fick det gamla negativet slinka med. Scanna eller fota av negativet är också ett alternativ, men kontaktkopiering tycker jag ger fantastiska nyanser.


Charles Boyer och Inrid Bergman vid inspelningen av filmen Gasljus, 17 nov 1943.
Kontaktkopierad med originalnegativ från Metro Goldwyn Meyer.

Inlagt 2020-06-30 18:14 | Läst 1355 ggr. | Permalink
Intressant med lumen printing. Jag har både storformatsnegativ och gamla fotopapper. Hittade en spännande hög med gamla Foma Neobrom, Emaks KS 101, Forte Bromofort, Orwo Baryt Brilliant (gammal favorit!), Bergger Prestige, Kodak Polymax och även lite färgpapper. Så nu får det blir lite lumen-kontaktkopiering.

Klassiskt snitt på bilden av Boyer och Bergman!

/F
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-01 13:41
Verkar som äldre papper ger lägre kontrast vid lumen printing, så ska man kontaktkopiera negativ är det nog bättre att använda nya papper. Ilford Multigrade W verkar ge fin kontrast.
Var hittar du dessa negativ? ebay? Vad söker du på i så fall?
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-01 13:42
Detta fanns på ebay. Sök på namnen på de skådespelare du är intresserad av, samt lägg till original camera negative i sökningen.