Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 432/Rabarber a la Porturex.

Inte vet jag om det är Coronaviruset jag fått en halsinfektion och lite snuva av så här sista veckan på jobbet före semester och pensionsavgång, men en matsked gammeldansk som sakta får sippra ner i halsen (med efterföljande varmt the) gjorde susen mot den. Varit hemma två dagar nu men ska förhoppningsvis tillbaka imorgon igen och göra de sista passen före arbetslivets upploppsraka nu på fredag. Har dock ingen feber så jag har inte kunnat hålla mig borta från fotograferande eller mörkrummet. En Eastman 5222 Double-X satt i kamerahusetet när jag fotade av rabarberbladet på ljusbordet med en Carl Zeiss/Voigtländer Tessar 2,8/50mm. Jag fick ju en låda gammalt fotopapper av Gerry Johansson i förra veckan och nu har jag provat att lithkopiera på ett av dom, Fortes Porturex Rapid. Resultatet blev jag väldigt nöjd med. Låg tre st 25-pack 24x30 av det fabrikatet i lådan. Dom får man vara rädd om. Tonen blev lagom färgad mot beigebrunt.Jag har gjort tre kopior av samma negativ. En av dom selentonade jag i 60 sek men det tog bort lite av den varbruna tonen, så de två sista körde jag bara 15 sek i selen för djupsvärtans och arkivbeständighetens skull. Den korta tiden i selen påverkar i princip inte alls själva färgtonen. Porturex verkar vara ett av de papper som det är lätt att återupprepa resultatet med vid lithprinting, och det var positivt. Annars är det svårt att få exakt utseende på kopiorna med en del andra papper, som ger lite mera infektuös svärta och kornighet. Forte Porturex Rapid är väl ett porträttpapper typ Agfas Portriga Rapid och Fomas Variant IV 123, och ytan lite lätt knottrig. Syns inte i helbilden men i 100% uttsnitt från scanningen av kopian så ser man den finknottriga strukturen. Det är det som är det fina med mörkrumspapper i fiber, Ytorna är väldigt speciella och härliga på många sätt, vilket man knappast kan säga om mörkrumspapper på RC plastbas. Finns inget tråkigare tycker jag personligen. Sen silversvärtan i emulsionen, det blir något annat än utskrifternas bläcksvärta uppe på pappersytan.

Inlagt 2020-07-01 14:38 | Läst 225 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillar bilden av det genomlysta lövet. Mycket vackert i form och i mina ögon perfekt genomlyst, hälsningar/ Björn
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-01 21:44
Tack, jo den blev fin med detta papper. Jag chansade på exponeringen och hittade rätt direkt. Inga papper till spillo idag.