Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 441/Glasfabriken...

Inte mycket att orda om bilderna. Jag tog dom igår när vi gjorde en utflykt till det fd glasbruket i Orrefors. Fabriken lades ner för något 10-tal år sen, efter att New Wave Group tagit över den konkursmässiga koncernen Orrefors-Kosta/Boda. All avancerad glasblåsning koncentrerades till enheten i Kosta och det enklare och mera maskintillverkade (som de sista åren producerades i den helt maskinella Orreforshyttan) förlades i produktion utomlands.  Men nu finns det en liten sudioglashytta uppbyggd, där det bedrivs manuell glasblåsning, och utanför den ligger en nyanlagd jättefin trädgårdsanläggning. Sen finns ju museet kvar och det drivs av föreningen Glasrikets Skatter. Men det var inte dessa som fångade mitt fotografiska intresse igår, utan det en gång så anrika brukets anläggningar med sin ödslighet och början till förfall. Trots att här bedrevs lagerverksamhet av ett designföretag till alldeles nyligen, så är det den ödsliga stämningen man slås av när man går omkring där med kameran. Och man fascineras av hur allt får en annan betydelse när människan tar sin hand från det man en gång byggt upp...

Bilderna är scannade negativ, fotade i småbild på Eastman 5222. Det är meningen de ska bli mörkrumskopior av dom så småningom. Men det får bli en uppgift för mig när pensionärslivet börjar om 10 dagar. Nu gör frun och jag lite dagsutflykter i närområdet istället.

//Inlagt 2020-07-30 11:50 | Läst 478 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bilderna skildrar mycket väl den ödsliga dysterheten!
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-31 17:44
Tack! Ja det var det jag ville få fram.
Håller med Ragnar.
De mjuka gråtonerna utan färg ger stämning.

MVH Janne
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-31 17:45
Har nog kopierat lite mjukare på senare tid med vanligt svartvitt. Passar bra till den här typen av bilder tror jag.
Näst sista - där ödsligheten stillsamt begråts.
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-31 17:50
Tänkte likadant när jag fick se den.
Då får jag passa på att önska grattis och lycka till, 10 dagar i förskott. 😀
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-31 17:52
Det får man tacka för! Sista smesterveckans ångest innan jobbet börjar (skulle varit nu) har uteblivit. Nu har jag även en femte vecka (som annars tas ut vid jul-nyår). Passde precis in tills min pension börjar 9 aug.
Fina bilder, men tråkigt att se ur ett annat perspektiv. Hade en kompis vars båda föräldrar jobbade på Orrefors. Var kul att få prova att blåsa glas i hyttan.
Svar från Nils Bergqvist 2020-07-31 19:30
Tack! Jo visst är det tråkigt att det gick som det gick, men var sak har sin tid. Enheten i Orrefors var för stor för den efterfrågan som fanns på det maskinglas de tillverkade där de sista åren. Någon kort period utnyttjades väl hela kapaciteten, och man gick då skift där också. Men mest "eldade man för kråkorna" och fick inga inkomster av det. överkapacitét med olönsamhet som följd, precis som den analoga fotoindustrin. De stora jättarna med stor kapacitét kunde inte producera till rimlig kostnad.
Orrefors ja, dit var vi på utflykt när det var Guldwingeträff i Kalmar, tror det var 1990..
Frun vann en glasskål för people choise..på snyggaste vingen..
Dystra bilder men hoppas någon annan aktivitet har flyttat in.
Mvh/Gunte..
Svar från Nils Bergqvist 2020-08-01 00:01
Hej, kul att hon vann en skål! Det har varit ett designföretag som haft lager här i hyttan (som är enormt stor) tills för något år sen eller så bara, men nu har de flyttat till Nybro. Det verkar som ett annat företag utnyttjar en annan del av lokalerna i alla fall, men större delen verkar stå helt tom nu. men kanske det kommer något? Det är inte så förfallet att det inte går att använda, så vi får hoppas på att något kommer dit. I hyttan skulle man nog kunna få plats med minst två (om inte tre) tennisbanor på längden efter varandra t.ex. Basket och handboll viore inga problem heller tror jag och det finns ju annat som kan bedrivas inomhus också idag, av alla sporter de slag. Men det ligger nog lite för mycket ute i skogen kanske?